PMR Telsiz Nedir? Türkiye pazarında da özellikle güvenlik firmalarının rağbet ettiği PMR el telsizi artık bir çok alanda da kendini göstermeye ve adından söz ettirmeye başladı. Basit kullanılabilirlikleri yanında gelişmiş bir çok özellikleri ile göz doldurmaları ve özellikle de herhangi bir ruhsat veya belge gerekmeden satın alınabilmeleri ana etken olarak öne çıkmaktadır. Benzer nedenlerle oldukça şirin PMR telsizleri özellikle amatör telsizci olmayan arkadaşımızda merak uyandırmaktadır.
Bu yazımızda PMR konusuna biraz olsun ışık tutmak istedim.
- PMR nedir, ne değildir?
- Hangi marka tercih edilmeli, özellikleri ne olmalı?
- En iyi el telsizi hangisidir ?
- El telsizi tavsiye
- Telsiz nasıl çalışır ?
PMR nedir?
PMR 446 kelimesi bir kısaltma olarak “Private Mobil Radyo” kelimelerinin baş harflerini temsil etmektedir. Bir anlamda özel taşınabilir el telsizi de diyebiliriz. Genellikle PMR kelimesinin yanında kullanılan 446 sayısı ise bu el telsizlerinin belli ve sınırlı bir frekans aralığını (446.000 – 446.100 MHz.) kullandıkları içindir.
Bu telsizler bulundukları ülkede izin verilmiş frekans ve güçlerde gönderme yapabilen, amatör telsizcilerin kullandığı el telsizlerle kıyaslandığında görece kısa mesafe erişimli ve sadece ses haberleşmesine yönelik olan alçak güçlü telsiz cihazlarıdır.
Çok sayıda kullanıcı frekans bandını ortak kullanmaktadır. Görüşmelerin dar bir frekans aralığında bulunması ve 8 ana kanalın alt kanallara bölünmesiyle kullanıldığından bazen konuşmalar başka bir kanala da sarkması mümkündür.
Her ne kadar amatörler bu konuya uzak kalmış gibi görünse de özellikle çocuklar tarafından kullanılmaları durumunda, amatör telsizciliğe özenti ve eğitici olmaları açısından bana göre önemli olup, bir anlamda ilk basamak teşkil edebilirler.
Ancak, Avrupa dışında kullanılmakta olan (Amerika, Kanada, Yeni Zelanda, ve Güney Afrika) telsizler ülkemizde satışı yapılan PMR telsizlerle aynı gibi gözükse de, bunlar değişik frekans ve kanallarda çalışmakta olup, Türkiye’de satışı ve kullanımı kanunen yasaktır.
Türkiye’de kullanılmasına müsaade edilen bu maksatlı telsizlerin hepsi PMR sınıfındaki telsizlerdir ve çıkış gücü 500 mW olanların ithalatına yasal olarak müsaade edilmektedir. Bunlar T.C Telekomünikasyon Kurumu ’nun TGM-STK-001 yönetmeliğine uygun olarak UHF 446 MHz. frekans bandında çalışan modeller olarak sınırlandırılmışlardır. (Detaylı bilgi için bakınız KET Yönetmeliği)
* İnşaat Şantiyeleri
* Çeşitli bina içi kullanımlar
* Çeşitli fuar, konferans, müsabaka organizasyonları
* Siteler
* Okullar, kreşler
* Spor salonları, sahalar
* Oteller, tatil köyleri
* Otopark işletmeleri
* Süpermarket çalışanları
* Arama-Kurtarma Grupları
* Ambarlar
* Bilardo, bowling vb. oyun salonları
* Lokantalar
* Asansör firmaları
* Çeşitli fabrika içi kullanımlar
* Gece klüpleri, barlar
* Harita / Kadastro hizmetleri
* Doğa yürüyüşleri sırasında gruplar arası haberleşme
* Alışveriş merkezinde, spor karşılaşmalarında aile veya arkadaşlarınızla irtibat kurmak
* Bir binanın ayrı katları arasında iletişim sağlamak
* Başka bir arabada seyahat eden arkadaşlar ile irtibat kurmak
* Parka giden çocuğunuzla iletişim kurmak
* Yazlık veya bahçeli evlerde iletişim kurmak
* Her türlü hobisel faaliyet (Modelcilik, yürüyüş , balıkçılık, kamp, bisiklet-motosiklet, paraşüt, kayak)
* Ortalama 200-250 Gr. ağırlık
* (12dB SINAD) : 0.158µV duyarlılık
* 38 (67.0-250.3Hz) CTCSS ton frekansı
* ±2.5kHz, ±5.6ppm frekans kararlılığı
* 12.5kHz/20 kHz/25 kHz kanal aralığı
* Titreşimli uyarı (vibration)
* Bebek telsizi olarak kullanım
* Aynı anda iki kanal takibi (dual RX)
* Dahili görüşme (Intercom)
* Kanal ve frekans tarama (scan channel / freq)
* Sesle iletime geçme (VOX), bir çok modelde WOX seviyesi seçilebilir şekildedir.
* Toz koruma ve suya dayanıklılık
* Otomatik güç tasarrufu (auto power safe)
* Otomatik kapanma (auto power off )
* Tuş kilidi (key lock)
* Harici kulaklık-mikrofon girişi (ear-mic)
* Çağrı uyarısı (call)
* Anlaşıldı doğrulama sinyali (roger beep tone)
* Tuşlama tonu
* CTCSS ve DSC özelliği
* Suya dayanıklılık (JIS Grade 4)
* FM radyo
Temizlik ve bakımda ilk kural telsizinizin kapalı halde bulunması ve mümkün ise bataryasının çıkarılmış olmasıdır. PMR el telsizinizi temizlemek için asla alkol, sprey/sıvı deterjan veya bunlara benzer temizlik maddeleri ya da asit ihtiva eden maddeler kullanmayınız.
Aksi kullanımlarda bu maddeler telsizinizin kasasına veya içine sızdığında elektronik devrelere zarar vermektedir. Bu tür uygulamalar da bir çok kez garanti kapsamı dışında tutulmaktadır. En uygun temizlik hafif nemli bir bez ile yüzey temizliğini yapmak ve akabinde kurulamaktır.
Yağmurlu havalarda veya bakım esnasında telsizinizin üzerinde bulunan çeşitli konnektör (mikrofon, harici anten, kulaklık, şarj vb) kapakçıklarının kapalı olmasına özen göstermeyi de unutmamalısınız.
Telsizlerin önemli parçalarından bir tanesinin antenleri olduğundan hareketle bu parçalara özen göstermelisiniz. Antenden tutarak taşımak, gereksiz zorlama ve bükmeler antene zarar verebildiği gibi alma ve gönderme hassasiyetinizde de önemli kayıplara neden olacaktır.
Yine antenlerin yerinden çıkarılarak bilinçsizce yapılan veya uygun olmayan harici anten uygulamaları da konnektöre zarar verebileceği gibi çıkış katı devre elemanlarına da zarar vermeniz olasıdır.
Bir çok kişi daha uzun antenin daha iyi kazanç sağlayacağını düşünse de aslında bu çok yanlış bir düşüncedir. Bu tür profesyonel firmalarca üretilen telsizlerin antenleri o cihazla en uygun şekilde çalışacak, en uygun gönderme ve alma kararlılığı sağlayacak şekilde belli bir matematiksel formüle göre dizayn edilmişlerdir.
Bir PMR el telsizi aldığınızda ve tabiri caiz ise kibar kullandığınızda cihazınız olmasa da bir süre sonra batarya veya pillerle sorun yaşayacağınız kaçınılmazdır. Bununla ilgili yapabileceğiniz birkaç püf noktasına da değinerek bu konuyu tamamlayalım.
Her zaman size verilen orijinal şarj aletini ve tavsiye edilen pil/bataryayı kullanmaya özen gösterin.
İlk aldığınızda heyecanınızı frenleyerek kullanım kılavuzunda yazılı ilk şarj sürelerine uyun (Muhtemelen bu süre 12-16 saat arasındadır). Daha kısa sürede dolu ikazı verse de fişten çıkarmayın veya çıkarıp yeniden takmayın. Daha sonraki kullanımlarda ise “doldu” ikazı aldığınızda daha fazla tutmayın ve mümkün olduğunca pil/bataryalarınızı tam bitirerek yeniden şarja takmaya özen gösterin.
Zaten zaman içinde kullanım durumunuza göre kendinizi muhtemel şarj zamanına göre ayarlayabilirsiniz. Eğer varsa yedek pil ya da batarya bulundurmanız acil durumlar için sıhhatli olacaktır. Batarya veya pillerinizi kullanmamış olsanız bile haftada bir şarj etmeyi unutmayın.
Aşırı soğuk ya da sıcakta bulundurmayın. Çok soğuk bir ortamdan oda ısısına geçtiğinizde veya aşırı soğuk ortamda her zaman aynı gücü alamayacağınızı unutmayın. Çok soğuk bir ortamdan oda ısısına geçtiğinizde bir süre bekleyin ve cihazınızı öyle çalıştırın.
Bataryalarınızın veya pillerinizin evladiyelik olmadığını ve en iyi ihtimalle 1-2 yılda bir değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.
Hani yeni bir şey aldığımızda içinde ne var diye kurcalamaya pek meraklıyızdır ya, siz zahmet etmeyin diye ben bir PMR’ın içini gösteren bir resmi de her ihtimale karşı ekleyeyim dedim. Sizin de gördüğünüz üzere pek kurcalanacak bir tarafı yok. Cihazın kapağını açmanız da garanti kapsamını ihlal olabilir.
- http://www.biltek.tubitak.gov.tr/sandik/gsm.pdf
- http://www.tk.gov.tr/Yayin/telsiz_gsm/telsiz-gsm.pdf
adreslerindeki bilgileri okuyarak genel olarak bilgilenmenizi öneririm. Bu dokümanlarla sadece telsiz uygulamaları değil, GSM konularında da bilgi sahibi olarak konuya daha duyarlı yaklaşmanız mümkündür.
Yarım Watt’lık PMR’ın anteninden yayılan belli miktarda ve görece düşük radyasyon için elbette bu şirin şeyleri kullanmaktan vazgeçecek değiliz. Ancak radyasyon da sonuçta bir vitamin değildir, bilinçli kullanıcı olmak hem sizi hem de çevrenizi koruyucudur.
Modellerleri incelemek için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.
ASELSAN Motorola MT 550-2 (Türkçe)
http://www.aselsan.com.tr/urun.asp?urun_id=129
ASELSAN Motorola MT 750 (Türkçe)
http://www.aselsan.com.tr/urun.asp?urun_id=138
ASELSAN Motorola MT 950 (Türkçe)
http://www.aselsan.com.tr/urun.asp?urun_id=139
ICOM IC-4088 SR (Türkçe)
http://www.telsan.com/documents/tr/PMR4088.pdf
Motorola T5022 Talkabout™ (Türkçe)
http://www.ecs.com.tr/new_page_3.htm
Kenwood TK 3201, Midland MIDLAND G7, HYT TC 446, (Türkçe)
http://www.teknoben.com/pmr.php
VERTEX VX-146
http://www.teknodijital.com/asp/show_st … uct=VX-146
Elinize sağlık. Ufak bir yorumum olacak, Radyasyon denilince bazen bir yanlış anlaşılma oluyor. Radyoaktif elementlerden yayılan doğal radyasyon ve X ışınları gibi yapay radyasyonların iyonlaştırıcı etkisi vardır. Yan, canlı dokuya ya da hücreye zarar verebilirler (Alfa, beta, gama ışıması, X ışınları, Rontgen ışınları vb). Ancak cep telefonu, mikrodalga, baz istasyonu vb. cihaz ve sistemlerden yayılan radyasyon elektro-manyetik radyasyondur, bu enerji de madde içerisinden geçer ama iyon oluşturmaz. Telefonumuz radyasyon yayıyor cümlesi, günlük hayatta sıklıkla sanki radyoaktif bir elementin yaydığı radyasyonmuş gibi yanlış da kullanılabilmekte.
Saygılar. F. Nur AKI