Size bu kez Yaesu firmasının ülkemizde yaygın olmayan, daha doğrusu kullanıldığına şahsen şahit olmadığım bir uygulamasından bahsetmek istiyorum. Yaesu modellerini kullanan birçok arkadaşımız eminim ki ayar menülerinde WIRES/Link kelimelerini mutlaka fark etmiştir.
Bu özellik Yaesu VX–1 modelinde dahi bulunmakla birlikte dediğim gibi ülkemizde kullanılmamaktadır. Yazımızda bu kez Icom‘un D-Link ürününe karşılık burada Yaesu WIRES/Link’ini inceliyoruz.
Aslında sitemin bütününe bakacak olursanız çalışma mantığı neredeyse EchoLink® ile birebirdir. Her ikisi de (Voice Over Internet Protocol-VoIP) teknolojisini kullanarak ses bilgisini İnternet üzerinden uzak mesafelere gönderme mantığı ile çalışmaktadır.
Yabancılar ile bizlerin radyo amatörlüğüne bakışlarında bazı geleneksel sebeplerden dolayı zaman zaman farklılıklar yaşanmaktadır.
Bütün bunlar zaman içinde kaybolacak ve asıl amacı olan haberleşmenin geliştirilmesi mantığı arasında yok olup gidecektir. Bekli de Yaesu’nun tüm dünyada bilinen bu WIRES/Link sistemi de bundan nasibini almış olacak ki gelişmemiş veya uygulanmaya gerek görülmemiş.
Yaesu WIRES™ her şeyden önce ticari bir ürün yelpazesi içindedir. Bu yazılımı kullanabilmeniz için de bir PIN koduna sahip olmanız bunun yanında bir takım donanımlara sahip olmanız gereklidir. Bu uygulamaların tamamlanmasından sonra sizde bölgenizde böyle bir ağı dilerseniz hizmete sunabilirsiniz.
Burada gerekliliğinin pek tabiî ki tartışmıyorum, bu sadece tanırım maksatlı bir yazıdır. Dileyen dilediği sistemi kullanmakta hür iradesinde özgürdür.
Yaesu WIRES™ sisteminin ortaya çıkışı 2002 yıllarına kadar uzanır. Uygulamanın kullanılacağı bilgisayar platformunun çok da spesifik (karmaşık veya yüksek gereksinimli) olmasına gerek yoktur.
Windows 98SE (İkinci Sürüm-Second Edition) veya daha üzeri bir işletim sistemi ya da OS yazılımı bu iş için yeterlidir. Linux sürüm işletim sistemleri üzerinde çalışabilirliğini ise açıkçası araştırmadım.
1. HRI-100 (Interface Box – Arabirim Kutusu), which is the electronic part of a WIRES node, connects to a personal computer (using Windows® 98SE or later OS), and that computer may connect either to a high-speed (DSL/ISDN/T1, etc.) or a regular dial-up (56 kbps) Internet connection.
2. SRG (Sister Repeater Group – Tekrarlayıcı Grup) operating mode allows paging of any WIRES™ node (repeater or base station) within a pre-arranged closed group, using a single DTMF digit for access. Depending on how you configure your node, you may send this DTMF digit once, at the beginning of the initial linked transmission, or you may elect to require the sending of the DTMF digit at the beginning of each linked transmission (thus allowing you to make on-the-fly switch to a local transmission, if you like).
3. FRG (Friends Repeater Group – Arkadaş Tekrarlayıcılar Grubu) operating mode involves a worldwide assortment of repeaters and base stations that have configured their nodes to get calls from any other WIRES node. Similar in concept to IRLP, the FRG mode has the additional capability of Group Calling of up to ten other nodes, using a single DTMF digit, a feature that might be of tremendous benefit to emergency groups. To make a regular FRG call, you press [#] then five more DTMF digits, depending on the I.D. number of the node you are calling.
4. Plug-and-play interconnections to radios like the FT-7100M and FT-8900R allow a WIRES-II node to be created in a matter of minutes. Yaesu has interconnection instructions for a number of popular repeater controllers.
WIRESTM-II Sistem Gereksinimleri
– WIRES-II Kit (HRI-100)
– Telsiz (Standart Paket jack fiş kullanabilen bir telsiz)
– İnternet Bağlantısı: Tavsiye edilen dedicadet bağlantı veya LAN
Bu maksatlı kullanılabilecek hazır modüller de bulunmaktadır. Bilgisayara bağlı olarak çalıştırılabilecek bu kitler için gerekli bilgisayar gücü ortalama şu şekildedir.
– Intel(R) Pentium II 400 MHz (veya daha hızlı) işlemci*
– Microsoft(R) Windows(R) 2000/Windows(R) XP/Windows(R) Vista/
– 100 MB kullanılabilir hard disk alanı*
– 256 MB RAM*
– 1024 x 768 renkli ekran, 256-bit renk desteği sağlayan ekran kartı
– 56 kbps veya DSL 8M (for Round QSO Room owners) veya daha hızlı bir İnternet bağlantısı
– 8 kHz örnekleme özellikli es kartı (bazı eski tür ses kartları desteklemeyebilir)
– COM PORT (RS-232C)/ Eğer bilgisayarınızda bir COM port yok ise, USB RS-232 C (COM) çeviriciyi arabirimde kullanabilirsiniz.
(*) Bu özellikler Microsoft(R) Windows(R) Vista işletim sistem için minimum gereksinimlerdir.
Tabi ki bu sisteme erişebilmeniz için öncelikle sisteme kaydolmuş olmanız ve ID kimliğine sahip olmanız gerekmektedir.
HRI-100 Arabirim Kutusu (Interface Box) Özellikleri
Bağlantı Birimleri:
DC Giriş
12 Volt +- & negatif şase, 1 A Maksimum
Hoparlör Fişi : Ses kartı girişi için, 600 mV rms @ 600 Ohm
Mikrofon Fişi : Ses kartı çıkışı için, 500 mV p-p @ 600 Ohm
Telsiz Fişi :
TX AF IN 500 mV rms @ 600 Ohm
DISC OUT 500 mV rms @ 600 Ohm
PTT (+ 5 V DC)
Ebatlar : (Genişlik: 111) x (Yükseklik: 25.4) x (Kalınlık: 133 mm)
Ağırlık : 300 Gr.
Elementleri
Güç kablosu : (RS-232C DB-9 Fiş)
Data kablosu : (8 pin, 6 pin Mini-DIN Fiş)
Data Kablosu : (3,5 mm fiş) (2)
WIRES-TM Kullanıcı/Sunucu Anlaşması
Opsiyonel Eklentiler:
NC-72B7C AC Adaptör (B 117 Volt, C 22 Volt)
Eğer bu hazır kitlerden birine sahip olmak isterseniz ülkemizde bulunmamakla birlikte yurt dışından satın alabilirsiniz. Ürünü incelemek isteyen arkadaşlarımız buraya tıklayarak bakabilirler.