Makalemizde bu defa RG-58 kabloya PL-259 konnektörünü Bağlamamayı öğreneceğiz. Anteniniz ve kablonuz ne kadar iyi olursa olsun eğer konnektörünüzü bağlarken gerekli dikkat ve titizliği göstermezseniz alıcınızın giriş hassasiyeti veya vericinizin çıkartabildiği güç sizi hayal kırıklığına uğratabilir. “Bir zincirin gücü en zayıf halkası kadardır” deyiminde olduğu gibi kötü bağlanmış bir konnektör en iyi anten ve ondan gelen kabloyu kötü gösterebilir.
İyi bir bağlantı yapmak için takip edilebilecek en akılcı yolun ise konnektör üreticilerinin salık verdiği yöntemleri uygulamak olacağı yadsınamaz. Bu yazıda size RG-58 kabloya PL-259 konnektörün nasıl bağlanacağını adım adım anlatacağız.
RG-58 kablonun ucuna PL-259 konnektörü bağlamak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
1. Konnektörü fiş ucundan tutarken önce bağlantı parçasını hafifçe geri çekip saat yönünün tersine çevirerek çıkartın. Ardından adaptör parçasını yine konnektörü fiş ucundan tutarken saat yönünün tersine çevirerek çıkartın
Şekil 1
2. Sırası ile yönlerine dikkat ederek önce bağlantı parçasını tırtıllı kısımı kablonun fiş takılacak ucuna bakacak şekilde sonrada adaptör parçasını vida dişli tarafı kablonun fiş takılacak ucuna bakacak şekilde kablonun üzerine geçirin. (Şekil 2)
3. Şekil 2 deki gibi kablonun uç noktasının (a) 20 mm gerisinden gibi keskin bir bıçak ile sırası ile önce kablo kılıfını keserek çıkarın. Burada en çok dikkat etmeniz gereken şey her şeyden önce bıçağı kullanırken kendinize zarar vermek için çok dikkat etmek ve bıçağın ağız yönünün vücudunuza ters olacak şekilde kullanmaktır.
Sonra da keserken bir alttaki tabakaya zarar vermemek, yani dış kılıfı keserken blendaj örgüsüne, blendaj örgüsünü keserken izolasyona ve izolasyonu keserken orta iletkene zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Son olarak da blendaj örgüsünü keserken örgüyü dağıtmayacak kadar güç uygulamalısınız.
Şekil 2
4. Adaptör parçasının ucu kablo kılının kesildiği noktaya gelene kadar öne itin. Sonra blendaj örgüsünü fazla dağıtmadan geri iterek adaptör parçasının üzerine geçirin. Blendajın adaptör parçası üzerindeki (b) 10 mm den uzun kalan kısımını kesebilirsiniz. Bu işlem bittiğinde orta ucun üzerindeki plastik kılıfı (c) 16 mm den kesip çıkartın. Blendaj ile çıplak orta kablo arasında yaklaşık 3 mm lik bir parçanın üzerinde kılıf kalmış olmalı.
5. Bu noktada aşırı ısı uygulamadan orta iletken ve blendaj örgüsünün adaptör yerine takılırken dağılmasını önlemek için ve örgünün üzerini ince bir lehim tabakası ile kaplayın.
6. Orta iletkenin düz olduğu kontrol ettikten sonra kabloyu adaptörden tutarak konnektörün fiş parçasının içine dişler birbirine değene kadar itin. Dişler yerine oturunca da saat yönüne çevirerek sonuna kadar sıkın. Fiş parçasının içi vida ağızlı olduğu için çevirdikçe adaptör fişin içine yerleşecektir. Dikkat etmeniz gereken şey orta iletkenin fişin ortasındaki boru şeklindeki iletkenin içine eğilmeden ya da bükülmeden girdiğinden emin olmak. Kablonun sonuna kadar yerleştiğini lehim noktasındaki deliğe bakarak anlayabilirsiniz. Kablo tam yerleştiğinde blendaj örgüsü lehim noktasındaki deliği içeriden tam olarak örtecektir.
Şekil 3
7. Artık kablomuzu fişe lehimleyebiliriz. Aşırı ısı kullanmadan ilk önce blendajı fişin gövdesine lehim pencerelerinden lehimleyelim. İyice soğumasını bekledikten sonra yine aşırı ısı kullanmadan orta iletkeni boru şeklindeki orta parçaya dışına lehim taşırmadan içinden lehimleyelim. İyice soğuduktan sonra artık bağlantı parçasını fiş parçasının üzerine saat yönünde çevirerek takabiliriz.
Şekil 4
Eğer dış ortamlarda kullanacaksak fişi bağlantı noktasına taktıktan sonra plastik elektirikçi bandı kullanarak bütün bağlantı parçalarını izole etmemiz bağlantımızın ömürünü uzatacaktır. Bunu sağlamak için bant kablonun üzerinden başlayarak fiş ve soketi tamamen kapatacak şekilde sarılır.