Sevgili amatör dostlar; bildiğiniz gibi camiamızda birden fazla hobiyi aynı anda icra eden çokça amatör bulunmaktadır. Telsiz uğraşımızın yanı sıra bir başka güzel hobi ve uğraş da denizciliktir. Biz amatörler, her girdiğimiz ortama telsizlerimizi de götürmeyi adet edindiğimiz için, teknemizde de amatör çalışmalarımızı yapmanın bir yolunu bulmuşuzdur.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; “Amatör Denizcilik”te kullanılan telsiz frekansları ile bizim amatör telsizcilikte kullandığımız frekanslar ayrıdır. Bu ayrım dolayısı ile lisansları da, izinleri de ayrıdır. Kesinlikle KMT denilen kısa mesafe telsiz ehliyetleri, ROC profesyonel gemicilerin kullandığı telsiz ehliyetleri ile bizim amatör telsiz ehliyetlerimizin bir ilişkisi yoktur. Bir belge diğer alanda kullanılamaz.
Denizcilikte esas olan güvenliktir. Bu nedenle iletişim denizde çok önemlidir. Denizde öncelikle kurallar gereği VHF Marine telsizleriniz olacak. Ayrıca buna ek hobiniz gereği amatör radyonuzu da tekne veya geminize kurmak istiyorsanız bu kurulumu yapmanıza bir mani bir durum bulunmamaktadır.
HF cihazlarınızı VHF/UHF cihazlarınızı tekneye monte etmek kolay ve hızlı bir işlemdir. Ancak iş anten konusuna gelince her şey bir anda değişir, zira teknede alanınız kısıtlıdır. Kullanacağınız antenin tekne donatıları ile kesişme, karışma durumu (Çapariz) vermemesi gerekir.
Bu neden ile öncelikle teknede anten yeri seçmek çok önemlidir.
Sizlerle dikkat etmeniz gereken bir kaç konuyu paylaşmak isterim. Bir teknede amatör telsiz alt yapısı kurulacak ise dikkat edilecek hususlar şunlardır;
Topraklama
Teknelerde topraklama birimine Tutya adı verilir. teknenin muhtelif bölümlerinde su ile temas eden kurşun kütleleri bulunmaktadır. Çoğunluk ile teknenin gövdesine monte dilmiş, pervane miline monte edilmiş, salma kenarlarına monte edilmiş olarak bu parçalar bulunur. Her sene Tutyaları kontrol etmeniz çok önemlidir. Aşınan tutya topraktaki gibi aşınmış levha veya çubuk gibi iş göremez. Bu neden ile telsizinizin kurulumu bitince beslemenin tekne ortak topraklama barasına bağlandığından emin olunuz ve tutyaları kontrol ediniz.
Anten Kablosu ve Anten Konnektörleri
Amatör teknelerde çoğunlukla RG-58 anten kablosu kullanılmaktadır. Sizler RG-213 gibi bir anten kablosu kullanacaksanız dikkat edeceğiniz bir husus, bu kabloyu döşeyeceğiniz geçiş hatları, su yalıtımı ve sonlandırma yapılacak konnektörler olmalıdır.
Unutmayınız ki; oksidasyon, her daim sizin en büyük düşmanınız olacaktır. Bu neden ile tüm geçişlerin ve konnektörlerin su ile temasını tamamen kesmeniz gerekmektedir.
Anten Olarak Kullanılacak Bakır Tellerin İzolatörleri
Teknede izolasyon çok önemlidir. Bu neden ile gerdirmeleriniz veya anten için kullanılacak mandar (halat, ip vb.) bağlantılarınızın iletkenlik konularına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Umarım sizlerle paylaştığımız bilgiler faydalı olmuştur. Rüzgarınız kolayınıza, Pruvanız Neta olsun. 73