Sevgili Dostlar;
Bir önceki yazımızda sizlerle bir amatör olarak teknemizde yaptıklarımızı ve amatör telsiz donanımları konusunda teknelerimizde neler yapılabileceğini paylaşmıştım. Yazının devamı olarak bu sefer de sizlerle Kısa Mesafe Telsiz (KMT) sınavı ve Amatör Denizci Belgesi (ADB) sınavı konusunda kısa bilgiler vermek istedim.
ADB, “Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltmasıdır. KMT, ise “Kısa Mesafe Telsiz ”in kısaltmasıdır.
Amatör Denizci Belgesi
Ticari amaç olmaksızın gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarta göre ölçüldüğünde boyu 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile, bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri, özel tekneleri kullanmak için yönetmelikte aranan şartları sağlayan kişilere verilen belgedir. Ancak bu belgeye sahip olan kişiler; sadece özel tekneleri kullanabilirler.
KMT
KMT konusuna gelirsek, belgenin ülkemizdeki adı, Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi’dir. Uluslararası mevzuatta adı SRC’dir (Short Range Certificate). Teknenizde bir VHF telsiz cihazı varsa, bu cihazı kullanabilmek için KMT sahibi olmanız gerekir. KMT sınavla alınır.
Sınavlar Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacaktır. KMT sınavına girecek adayın 17 yaşını tamamlamış olması gerekir. Bu belge ile telsiz kullanım yaş sınırı 18’dir. Bu belge sadece VHF Marine Bandını kapsar, amatör bandlarda kullanım hakkını size vermez.
Gelelim bir amatör telsizci amatörlüğünü neden tekneye taşır?
Bu sorunun cevabı gayet basittir; deniz doğa ile iç içe olduğunuz ve hiç bir surette hata kabul etmeyen bir yerdir. Denizde dört bir yanınız sularla kaplıdır. Acil bir durumda bulunduğunuz konumda cep telefonunuz çekmeyebilir, hava şartları birçok iletişime izin vermeyebilir.
Özellikle teknenizde hasta veya acil müdahaleye ihtiyacı bulunan biri var ise ne yapıp edip karaya, bir kara hattına ulaşmanız hayati önem taşır. İşte bu aşamada bir amatör telsizci teknede hayat kurtarabilir.
Bildiğiniz üzere biz amatör telsizciler her yerden bir şekilde yolunu bulur uzak istasyonlara erişiriz. Ayrıca teknedeki VHF Marine telsizin yanında kara sistemleri ile de konuşabileceğiniz UHF ve HF sistemlerinin yanınızda bulunması böylesi bir acil durumda size kahraman gibi yetişecektir.
Kısacası keyifli ve amatör bir ruhla çıkılan deniz maceranız da telsiz sizin için her daim bir dost olarak yanınızda olması gereken bir araçtır.
Amatör telsiz kullanım kurallarının çoğu KMT kullanımında da geçerlidir. Fonetik alfabeden tutun da, acil durum haberleşme kurallarına kadar, GPS , koordinat bilgilerinize kadar her şeyi denizde kullanabilirsiniz.
Son olarak bu bölümde en çok sorulan sorulardan birini cevaplamak isterim. Teknemizde VHF Marine cihazımız var. bu cihaz liman başkanlığına zaten tekne adı ile kayıtlı bu şart ve zaten yerli yerinde duruyor. Peki biz amatör el telsizimize Marine 156 MHz. bandlarını girip görüşme yapabilir miyiz? Bu sorunun cevabı hem “EVET” hem de “HAYIR”.
KMT ehliyetiniz var ise marine VHF bandlarını kullanabilirsiniz. Bu kullanım sırasında hangi telsizden çıktığınız sorgulanmamaktadır. Bu kullanım sırasında zaten amatör çağrı kodunuzu değil kanunen tekne adını vermeniz gerekir. KMT lisansınız olmaksızın sadece amatör telsizci iseniz “Hayır” kullanamazsınız.
Normalde tekne telsizlerini KMT belgeli operatörler kullanmaktadır. Tüm dünyada tekne misafirlerinin de KMT kurallarına uyarak belgeleri olmasa dahi telsiz kullanımına izin verilmektedir. Malum tekne işi bir ekip işidir. Muhabere işini de birine pay etmeniz doğaldır.
Sağlıcakla ve sıhhatle kalın.