Amatör telsizciliği profesyonel veya ticari faaliyetlerden ayıran en önemli maddelerden biri de, amatör telsizcilerin gönüllülük esasları çerçevesinde; ister eğitim, isterse öğrenim konusunda bazı donanımları imkanları doğrultusunda kendilerinin yapabilmeleridir. Öyle ki amatör telsizcilere bu konuda yasal olarak da bir takım imkanlar sunulmuş kendi yaptıkları cihazları belirli bir çıkış gücü (5 Watt) seviyesinde kullanabilmelerine izin verilmiştir.
Tabi ki bu izin kapsamında olsa da olabildiğince stabil çalışılması limit değerleri içerisinde kalınması istenmiştir. Diğer yandan amatör telsizciler yaptıkları veya kendi geliştirdikleri kitler ile isterlerse ayrıca bir Kısa Dalga Dinleyicisi (Shortwave Listener-SWL) belgesine sahip olabilmektedirler.
Bu konuda ülkemizde de bir çok amatör dernek ve amatör telsizci arkadaşımız bu konuda elinden geldiğince öncülük etmiş ve etmektedir. Öncelikle bu güzel hobiye verdikleri emekten dolayı hepsine minnettarlığımızı ve teşekkürlerimizi sunarız.
Diğer yandan; bu hobiye gönül vermiş bir çok insanın, sanıldığının aksine elektronik konusunda uzman, mühendis vb. meslek dallarından olmamaları ayrı bir çeşitliliktir. Ancak her bireyin yeterli elektronik veya donanım bilgisinin olmayışı, kişileri zaman zaman hazır satılan sistemlerin alımına ittiği de bir gerçektir.
Bir radyo amatörünün kendi üretebileceği bir takım çalışmalar olsa da, konuyla ilgili en büyük eksikliği de bu konuda yeterli Türkçe kaynak ve görece çalışma olmaması olarak ifade edilebilir. Var olanların bir çoğunun da yabancı dilde oluşu ve gerektiğinde -yabancı dil bilme gereği kapsamında- yeterli destek alınamaması bu konuda yaşanan diğer zorluktur.
Günümüzün hayat şartlarında elbette her ferdin aynı ekonomik ve sosyal imkanlara sahip olmasını beklemek yanlış olur. Tüm bu konular özellikle yeni amatörlerin içlerindeki heyecanla birlikte bir çok şeye aynı anda ulaşabilme ve bir şeyler yapma isteklerini ister istemez köreltebilmekte veya umutlarını ertelemelerine neden olabilmektedir.
Peki bu durumda nasıl bir yol izlenmeli?
- Öncelikle ulaşılmak istenen ortak ihtiyaç/hedeflerin belirlenmesi ve verilerin toplanması,
- Bu hedef ve isteklerin bir havuzda toplanması ve kar odaklı olmayan en uygun bütçe ile ön maliyet/üretim analizinin yapılması,
- Mümkün olanların detaylı ve adım adım serisi bir Türkçe doküman ile birlikte amatör telsizcilere sunulması,
- Sadece bununla yetinmeyip güncelleme aşamalarında da mükemmeliyete ulaşabilmek adına radyo amatörleri ile birlikte çalışılması ve ortak heyecan duygusunun aşılanması, “ben merkezcilik”ten uzak, “biz odaklı” ortak çalışmalara imza atılması,
- Bunun sonucunda ortaya çıkacak kitlerin kullanımı ile birlikte sürekli bir Türkçe teknik destek platformunun sürekliliğini sağlamaktır.
Şimdi; kendinizi yukarıdaki resimde yer alan boş masaya odaklayarak; bir amatör telsizci olarak masanızda ev yapımı (DIY) kitler şeklinde üretilebilecek nelerin bulunmasını istediğinizi, bu konuda düşüncelerinizi, özellikle dikkat edilmesini istediğiniz husus ve kitte bulunmasını önerdiğiniz konuları, bu yazının sonunda yer alan öneri formunu kullanarak bize gönderin yeni çalışmalar için uygun olanları değerlendirelim.
Hep birlikte masalarımız donatacak ve kendinizin de keyifle imal edebileceğiniz, yeterli Türkçe kaynağa sahip kitler geliştirelim ve Türk amatör telsiz dünyasına sunalım, hazır satın alma tüketim alışkanlığımızı da amatörlüğün ruhu olan “kendin imal et” şekline dönüştürelim. dilerseniz bu konuya destek olma adına yazı bağlantısını paylaşarak daha çok radyo amatörüne ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Örnek: “Bir ölçü aleti olsun istiyorum” demek genel bir terim iken, klasik ve basit multimetrelerle yapılabilecek ölçümler dışında kalan, örneğin “… ölçüm yapabileceğim bir LC metre veya …. ile …. MHz. aralığında bir frekansmetre olmasını dilerdim” demek daha yönlendirici olacaktır. Düşüncelerinizi açıklayıcı paylaşmaktan çekinmeyin. Unutmayın; “ne kadar anlattığınız değil, karşı tarafça ne kadar anlaşıldığınız” önemlidir. Sağlıcakla.