1960 yılında Amerikan Hava Kuvvetleri mensubu Albay Joseph KITTINGER özel donanımlı elbisesi ile kendisini taşıyan balon içerisinde 31,3 Km. ye ulaşarak rekor kırdığından bu yana ülkemizde bu bölgeyle ilgili çalışmalar neredeyse yok gibidir. Meterolojik verilerin elde edilmesinde, kozmik ışınların tespitinde, hava ileri gözetleme, topçu atış işlemlerinde kullanılmaktadır. Helyum balonları hidrojen dolu balonlara göre daha pahalı olmakla birlikte daha zararsızdır.
Keza hidrojen oldukça parlayıcı bir gazdır. Bu tür bilimsel çalışmalarla erişilen yükseklikler, diğer sistemlere göre oldukça az maliyet sunmaktadırlar.
– Space
– Near Space
– Air Space
– Earth
Yer’e yakın uzay veya uzaya yakın uzay kavramının hangi yükseklikleri kapsadığı konusunda tam olarak bir tanım yapılmamaktadır. Çeşitli kurum ve kuruluşlar değişik rakamlar ortaya atsa da bu aralık kabaca 20-100 Km. arası kabul edilebilir.
Bugün yakın uzay konusu helyum balonları için sorun olmasa da ileriki dönemlerde yapılacak çalışmalar için hukuki bir tartışma ortamı doğuracağı kaçınılmazdır Kara sınırlarınızı veya kara sularınızı belli bir kilometre ifade ederek karşılıklı anlaşmalarla belirleyebilirsiniz ancak söz konusu mesafe yukarı doğru olduğunda iş değişmektedir.