Menu

Radio Mobile Yazılımı

Radio Mobile yazılımı ile faydalı yükünüzün vericisinin kapsama alanı konusunda simülasyon yapabilirsiniz. Roger Coudé VE2DBE gerçekten özveri isteyen bu çalışmayı yıllardır amatörlerden esirgemedi ve onların katkısı ile gitgide geliştirdi. RMW (Radio Mobile) ile ilgili olarak güncel bazı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

RMW Türkçe Versiyonu

Radio Mobile’nin ” http://www.cplus.org/rmw/english1.html ” adresindeki ana web sitesinin “Download” bölümünde artık “Türkçe versiyon” da yer almaktadır.

Yazılımın Ana Amacı 

Bu yazılım yardımı ile, yükseklik verileri kullanılarak bir 20MHz – 20GHz arasında kurulan RF haberleşme ve aktarma sistemlerinin propagasyon analizini gerçeğe en yakın şekilde yapmaktır. Bu analizler sonucunda;

– Rölelerin veya İstasyonların kapsama alanları,
– İstasyonlar arası link haberleşme durumları ve bunların karakteristikleri,
– Tekrarlayıcılar için en uygun noktaların bulunması,
– Bir güzergah boyunca hareket eden istasyonların haberleşmelerini sağlayacak rölenin yerinin tesbiti,
– UI-View yazılımında kullanılan harita altlıklarının hazırlanması,
– Bitki örtüsünün ve yapı sıklığının haberleşmeye etkisi,
– APRS sisteminde yer alan istasyonların izlenmesi,
– Belli bir noktadan görsel kapsama alanının çizilmesi,
– Üç boyutlu arazi görüntüleri alınması,
ve daha bir çok konuda sağlıklı raporlara erişmek mümkün.

Yükseklik verileri (SRTM)

Bu gün, Ülkemiz için, ücretsiz temin edilebilen en hassas veri kaynağı NASA tarafından üretilip dağıtılan SRTM verileridir. Bu veriler Enlem ve Boylamda yaklaşık olarak 90 metre aralıkla deniz seviyesine göre arazi yüksekliğini vermekte, ve bu da bizim amatör amaçlı çalışmalarımız için fazlası ile yeterli olmaktadır. (İki yıl öncesine kadar 1 km aralıklı veriler kullanıyor ve onunla tatmin oluyorduk.) Bugün ABD,Kanada nın bazı bölgeleri ve İsviçre dolaylarında bazı yerler için 30 metre aralıkta verileri internetten temin etmek mümkün. Umarım yakın zamanda Türkiye’miz için de aynı hassasiyetteki verilere ulaşabiliriz. Bu verilere ; ” ftp://e0srp01u.ecs.nasa.gov/srtm/version2/SRTM3/Eurasia/” adresinden ulaşılabilir.

Anten Paternleri 

Yazılımın kullanımı sırasında hazır olan bazı anten paternlerini kullanabileceğiniz gibi , kendi üretmiş olduğunuz antenin paternini de yazılıma yerleştirmeniz mümkün. Yazılımdaki üç-beş örnek ile sınırlı değilsiniz. Bu konuda yapılacak işlem aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

a. Sahip olduğunuz antenin kullanma kılavuzunda yer alan; veya kendi ürettiğiniz bir antenin “NMANA, NEC” ve benzeri bir anten modelleme yazılımı ile analizinden elde ettiğiniz anten paterninin, 10 derece aralıkla patern değerlerini bir listeye çıkarınız.

b. İkinci adımda ” ftp://na5b.myftp.org/TA2T/anten_paterni_dosyasi_yapimi.xls ” adresinde yer alan “MS Excell” dosyasını bilgisayarınıza indiriniz.

c. İndirdiğiniz “MS Excell” dosyasını çalıştırınız.

ç. Her 10 derece için hazırladığınız “Pattern” değerlerini sarı alana giriniz

d. Mavi alandaki değerler her bir derece için otomatik hesaplanır

e. Mavi alandaki değerleri “NOTEPAD” yazılımına kopyalayın

f. İlgili yeni antenin adını bu dosyaya vererek Radio Mobile’nin “Antenna” klasörüne saklayın

g. Radio mobile yazılımı çalıştırılınca bu anten paterni de şeçilebilecektir

Yeni versiyonda “Üste resim/Harita ekleme” fonksiyonu

Eski versiyonlarda İnternetteki Harita bilgileri sağlayan sitelere doğrudan erişebiliyordunuz.

Roger Coudé VE2DBE, güncelleme yapan versiyonlara geçtikten sonra İnternet’ten resim ekleme için kullanılan sitelerin konuyu ticari kullanım olarak değerlendirip kendisine bir sorun çıkarmamaları için “Telif Hakkı” konusunda şöyle bir çözüm buldu:

Bu sitelerden faydalanılarak çizilen haritaların, kişisel ve amatör amaçla kullanılacağını ve hiç bir şekilde Ticari olarak kullanılmayacağını kabul ettiğimizi teyit etmemiz için “RMW” klasöründe bulunan “Map_Link.txt” dosyasının içerisine bu hususu belirten bir metin koydu. Bu dosyayı açıp bu metni okuyanlar bu haritaları ticari olarak kullanmayacaklarını kabul ederlerse bu dosyanın en başında bulunan 5 satırın önündeki apostrof (‘) işaretini silerek dosyayı aynı isimle yeniden saklıyorlar ve RMW programı çalışınca bu harita kaynakları kullanıma açılıyor.

Türkiye’deki köy ve kasabaların en çok ve doğru olarak yer aldığı “MapQuest” linkini kullanabilmeniz için “Map_Link.txt” dosyasındaki bu düzeltmeyi yapmanız ve resim eklerken “MapQuest”i kullanmanız gerek. Yani;

a. “Map_link.txt” dosyasını açın,

b. Dosya içeriğini okuyun ve kabul ederseniz,

c. İlk 5 satırın önündeki apostrof işaretini silin, satırlar sola yanaşsın,

ç. Dosyanın yeni halini saklayın,

d. RMW yazılımını bundan sonra çalıştırın,

e. Üste resim ekle fonksiyonunda “Mapquest, Mappoint, Google” vs. nin kullanılabilir hale geldiğini göreceksiniz.

Aynı uygulama ile ilgili olarak kullanabileceğiniz bir de online versiyonu bulunmaktadır. Yazılıma buradaki web sayfasını kullanarak  kayıt olup çalışmaya başlayabilirsiniz. YUG çalışmasında kullanım için ise burada bulunan diğer makalemizi incelemenizi öneririz.

Online RMW Yazılımı

Yazılımın doğruluğundan sizin sorumlu olduğunuz, riskli ve güvenlik gerektiren özel dosyalarla işlem yapmamanız, sunucu hatası vb. durumlarda yazılımcının sorumlu tutulamayacağını belirten giriş bilgi ekranı,  “I Agree” kutucuğunu işaretleyerek anladığınızı ve kabul ettiğinizi onaylayarak geçiniz.

Kullanmak istediğiniz ismi kutucuğa giriniz.

İsminiz onaylandıktan sonra kullanmak istediğiniz e-posta adresinizi kutucuğa giriniz.

Kontrol amaçlı e-posta adresiniz tekrar giriniz. Adres doğru girilmelidir çünkü şifre bu adrese gönderilecektir.

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonraki bilgi ekranı. “Next” tuşuna bastığınızda şifreniz e-posta adresinize gönderilmiş olacaktır.

Şifre az önce girmiş olduğunuz e-posta adresinize gönderilmiştir. Gelen kutunuzda “ve2dbe@yahoo.ca” adresinden gelen ve  “[SPAM-LOW] Account creation confirmation for [kullanıcı isminiz]” ibareli bir mesaj görmüyorsanız, istenmeyen mesaj/spam klasörünü de kontrol etmenizde fayda vardır.

Şifreniz geldikten sonra http://www.cplus.org/rmw/rmonline.html adresine gidip giriş işlemlerinizi tamamlayınız.

Yukarıdaki menü sistemi online yazılımın kullanılması için gerekli kısa yolları barındırmaktadır. İlk yapmanız gereken kendiniz için bir site tanımlamanızdır. Aksi taktirde 10 gün içerisinde site tanımlanmayan hesaplar silinmektedir. Bu işlemi “New Site” bağlantısını kullanarak yapabilirsiniz. Burada ifade edilen “site” kelimesi ile link analizi yapacağınız sistemleri (cihaz ve anten) yerleştireceğiniz nokta anlamında olup, çalışabilmeniz için en az iki site belirlemeniz gerekmektedir.

New Site” bağlantısına tıkladığınızda Google Map destekli bir arayüze ulaşırsınız. Bu arayüzde konum belirleme isterseniz koordinat girerek isterseniz haritadaki kırmızı renki konum belirleyici ikonu “Center at cursor” tuşuna bastıktan sonra sürükleme şeklinde kullanabilirsiniz. “Submit” tuşuna basarak menü ekranına dönebilir, daha önce kaydettiğiniz sitelere “My sites” bağlantısından ulaşıp açılan pencerede üst kısımda açılır menüden istediğinizi seçip “Modify” tuşu ile düzenleme yapabilirsiniz.

Aynı pencerede “Delete this site” butonu ile görüntülenen site bilgisini, “Delete all sites” butonu ile ise tüm kayıtları silebilir. “Export to CSV” ile dışarı CSV dosyası oluşturup verebilir veya “Import from CSV” ile daha önce oluşturulmuş bir CSV dosyasını kullanabilirsiniz.

Referans Kaynaklar:
http://www.cplus.org/rmw/rmonline.html
http://www.ve2dbe.com/rmweb.zip

Beğen  2
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir