Yer’e Yakın Uzay çalışmalarının vazgeçilmez donanımlarından biri de kullanılan video ve fotoğraf makineleridir. Bu cihazlardan elde edilen veriler, çalışma planı ve elektronik donanımınıza göre anlık yer istasyonuna “online” iletilebileceği gibi sonradan geri kazanımda ile de “off line” olarak izlenmesi mümkündür. Yer’e Yakın Uzay çalışmalarında elde edilen bilginin diğer çalışmalara örnek olması, aynı zamanda iyi bir arşiv niteliği de taşıması için uygulamalar mümkün olduğunca resimlenmelidir.
Resim ve videoların iyi kalitede çekilmiş olması izleyenlerin de ilgisini arttıracak, daha incelenebilir hale getirecektir.
Kısaca “resimleme” olarak adlandırabileceğimiz bu çalışmaları; hazırlık, uçuş ve uçuş sonrası olmak üzere üç bölüme ayırabiliriz. Uçuş anında varsayılan multimedya modülü balonla birlikte serbest uçuş modunda olacağı için titreşim ve dönüş hareketi normal sayılabilir. Ancak hazırlık ve uçuş sonrası çalışmalarda, görece projede görev alanların çekim becerisi öne çıkmaktadır.
Ortalama 16 Km. irtifa civarında uzay karanlığı ile yeryüzü ayırt edilebilir 30 Km. civarında ise Dünya’nın kavisli (dairesel) yüzeyi seçilebilir yüksekliktir. Bu aynı zamanda en heyecanlı resimlerin de çekildiği irtifa sayılabilir.
Amatör çalışmalarda ne yazık ki heyecan ve bilgi eksikliği bu çalışmaları vizyona yeterince yansıtamadığı görülmektedir. Bu sebeple aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi bu olumsuz etkiyi nispeten azaltacaktır. Bunlar genel hatları ile şu şekilde sıralanabilir.
Genel Hususlar
1. Çekimden önce bir ön hazırlık yapılmalı yapılacak çalışmalar kurgulanmalıdır.
2. Batarya ve şarj cihazları ile ek ekipmanlar gözden geçirilmeli ve mümkünse yedekleri ile birlikte taşınmalıdır.
3. Video çekimler mümkün olduğunca kaliteli makinelerle HD (1080p, 720, 780p), eski kasetli video sistemlerde ise PAL, Betacam, DV, HI-8 formatında (SP modunda) olarak, resimler de yüksek çözünürlükte(tercihen 5 MP ve üzeri) çekilmeli, Yer’de yapılacak makro çekimlerde ise tripod kullanılmalıdır.
4. Videoya konu olan obje önce uzak, sonra yakın çekime alınmalıdır.
5. Video çekimlerde izleyeni rahatsız edecek hızlı ve sık sık gereksiz yakınlaştırma (zoom)kullanılmamalıdır.
6. Video çekimlerde kamera ekseninde ani dönüşlerden kaçınılmalıdır.
7. Görüntüde titreme olmamasına dikkat edilmeli, odak noktasına göre makinenin makro ve uzak çekim modu iyi ayarlanmalıdır.
Faydalı Yük Kapsüllerine Yerleştirilecek Olan Video Kamera ve Fotoğraf Makinesi Donanımı
1. Kamera için gerekirse ayrı kutu tasarlanmış olmalıdır.
2. Objektif için delik açılmalı, saydam cam kullanılmalıdır.
3. Kamera ve video kutusu sabitlenmeli titreşim minimum düzeyde tutulmalıdır.
4. Anlık resim ve video aktarım kullanılacak ise, verici sistemler uçuştan önce açılarak üzerinde frekans üzerinde veya diğer donanımlar üzerinde enterferans (karışma/karıştırma) etkisi olup olmadığı kontrol edilmelidir.
5. Multimedya sistemlerinin kutuya yerleştirildiğinde nasıl açılıp kapatılacağı belirlenmiş olmalıdır.
6. Pil ve batarya sistemleri aşırı soğuktan korunmalıdır.
7. Kayıt süresinin ve bataryanın yeterli olup olmadığı uçuş öncesi zamanlama simülasyonlarına göre iyi hesaplanmalıdır.
8. Kamera veya fotoğraf makinelerinin objektif veya konulduğu gözetleme pencereleri camlarının buhu yapmaması için dış koruyucu cam, buhu ve buz önleyici ile silinmeli, tek video veya fotoğraf makinesinin ana faydalı yük kutusu içinde muhafaza edilmesi gerekiyor ise 45 derecelik periskop ayna düzenekleri kullanılmalıdır.
9. Objektif ayarları sonsuz çekime, uçuş öncesi son kontrollerde otomatik beyaz dengesi de gün ışığı durumuna göre seçilmeli veya otomatik (auto) olarak ayarlanmalıdır.
10. Daha iyi bir görüntü veya lenslerin korunması için ihtiyaç duyulabilecek lens filtreleri (UV vb.) önceden planlanmalıdır.
11. Kamera sistemlerinde gerekmiyorsa harici flaş ve aydınlatmalar kapatılmalı, kullanılması gerekiyor ise de faydalı yük ve ekipmanlarından aydınlatma/flaş ışığının yansıması engellenmelidir.