Çalışmamıza baz teşkil eden model uydunun kartları taşıyan ve aslı önceki konularda anlatılan alüminyum iskelet (çerçevesi) 3D Printer teknolojisi kullanılarak plastik türevi flament ile üretilmişti. Üretimde ise ArduSAT modeli baz alınmıştı. Yüzey hassasiyeti 0,1 mm olan bu çalışma model olarak tasarlamak için yeterli olmakla birlikte öğrencilerin 3D çıktı maliyetini karşılamakta zorlanabilecekleri düşünülerek yapıda ve malzemede değişikliğe gidildi. Şu an CAD çizim aşamaları devam etmektedir.
İlk kabaca hesaplamalara göre iskelet yapı maliyeti 17-20 TL civarındadır. Tüm çalışmada kullanılacak malzemeler adet, özellik, tip ve fiyat olarak liste halinde burada verileceğinden şimdilik detaylarla boğuşmaya gerek yok.
İlk başta flament kullanılarak 3D model ortaya çıkarılmasının sebebine gelince. Bu proje birincisi tamamen kişisel bir çalışma olarak başlamıştı.
İkincisi ve özellikle 3D printer ürününün tercih edilmesinin sebebi ileride yapılacak uyduların özellikle 250 gramı bulan iskelet yapısının bu teknoloji ile birlikte azaltılacağı ve şimdiden bu konuda AR-GE hazırlığı yapmaktı. Çünkü toplamda Cubesat’larda 1 Kg kadar bir ağırlık sınırı varken bunun neredeyse 1/4’ünün sadece taşıyıcı iskelet yapı tarafından kullanılıyor olmasını eminiz ki kimse istemez.
ARDUSAT
Resim:3D Printer çıktısı ile elde edilmiş ArduSAT modeli.
Yeri gelmişken bu teknolojiye de biraz değinelim. Son zamanlarda bu uydu yapılarının yapıların kompozit malzemelerden yapılması konusunda araştırmalar devam etmektedir. Bunu ilk örneklerinden sayılabilecek olan KySat-2 uydusu 3D printer teknolojisi ile üretilmiştir.
Bu teknolojinin gelişimi ile birlikte 3D yazıcılar farklı materyalleri de kaynak olarak kullanmaya hazır hale gelecek ve çeşitli komponent malzemeler uydu çalışmalarında yerini alacaktır.
Örneğin WindformXT’nin 2.0 . Poliamid esaslı malzeme karbon dolgulu materyalin kullanılması buna örnek olabilir.
Neticede NASA gibi uzay merkezleri ISS’de 3D Printer kullanılması ve burada üretilecek olan malzemelerin uzay testi ile ilgilenmektedir.