Sipariş ettiğim malzemeler dün elime geçti ancak biraz canım sıkılmadı değil. Toplamda (1)’i yedek (6) kart için 200×300 mm’lik bir delikli pertinaks sipariş etmiştim. Yaptığım kontrolde (2×32) pinli dişi header ile pertinaksın delik aralıklarının birbirini tutmadığını gördüm. Dişi header orijinaldi ancak pertinaksın kenarında “Made in China” yazısını görünce sebebini andım. Bir anlık sinirle pertinaksı çöpe atıp, doğrudan PCB’ye geçmeyi düşündüm ancak zaten dar zamanda biraz daha beklemek işime gelmedi, prototip aşamasında pertinaks daha hızlıydı.
DIYSAT iç yapısı; şu an için 83×83 mm’lik bir modül kart yapısına müsaade ediyor. Aslında biraz daha fazla alan kullanılabilirdi ancak malzememiz 2D olduğu için zorunluluktan kullanılan destek parçaları ve civatalar bu konuda biraz faydalı kullanım alanını daralttı.
Aslında bundan sadece en alt ve en üstteki modül kartları etkilense de ben tümünün eşit ebatlarda olmasını istediğim için bu 83×83 mm ebadını standart kabul ettim. Bu haliyle (5) modül kartı DIYSAT içerisine sorunsuzca yerleşebilmekte.
Önce belirlenen ebatlara göre toplamda (6) kart kestim, birini yedek olarak kenara ayırdım. Delikli pertinaksı genelde üzerine derin iz bırakacak şekilde falçata ile çizip, ikiye kırarlar ancak ben küçük el testeresi ile zorlanmadan kolayca kestim. Böyle bir kesimde (4) kenar delik noktası ile dişi headerin pinlerinin hangi sıraya yerleşeceğine dikkat edilmesi gerekli.
Tüm parçalar kesildiğinde ortaya ilk etapta kullanacağımız kadar kart hazır hale gelecek. Bunlar; Güç Katı Modülümüz (EPS), Uçuş Bilgisayarımız (IHU), Sensör Modülümüz (SEN), Haberleşme Modülümüz (COM) ve denemeler yapacağımız Protoboard kartımız.
Delikli pertinaksın kenarları kolayca zımparalanabilir. Ben bu işi bileşenlerin lehimleme işlemlerinin öncesine bıraktım. Böylece kartların test ve uyum işlemleri bittiğinde zımparalar ve lehim için temizlik yapmış olurum dedim.
İlk kartımız en altta kalacak olan EPS kartı. En altta kalacağı için header pinlerini delikli pertinaksa geçirdikten sonra alt kısımdan yan keski ile (1-2 mm) kalacak şekilde kestim.
Aslında Bu headerin (resimde görülen siyah iki sıra 64 pinli yapı) sadece (32) pini kullanılacak, ancak kullanıcılara uçuş bilgisayarının (IHU) header BUS’a FTDI (Future Technology Devices International) kablosu ile de bağlanarak programlanabilsin diye (6) pin daha ekleyip bunları şemada ikinci sıraya bağladım. Bunun detayını ve nasıl kullanılacağını daha sona geniş bir şekilde anlatacağım için şimdilik burada değinmiyorum.
Lehimlemeden önce kartın bakır delikli kısmını güzelce temizleyip, sırayla ve lehimler birbirine temas etmeyecek şekilde damla lehim görünümünde (64) pini lehimledim.
İlk kartın lehimleme işlemi tamamlandıktan sonra iskelet yapısının alt kısmındaki sabitleme deliklerine uyacak şekilde kart deliklerini belirleyip dört köşesine aşağıda görüldüğü şekilde delik açtım.
Delik delme işlemini sırayla diğer kartlara da uyguladım ve kartları üst üste koyarak delik eksenlerinin birbiri ile uyumlarını bir kere daha kontrol ettim, sorunsuzdu.
İlk kart iskelet yapısı üzerine oturacak diğerleri apartman usulü üst üste yükselecekti. Şimdilik diğerlerinin header pinlerini lehimlemedim, genel görünümü kontrol etmek için doğrudan plastik ayırıcılar ile katları çıktım. Plastik ayırıcılar aslında gerçek bir küp uyduda metalden, ancak model uyduda gerek görmedim, bunlar aracılığı ile kartlar arasında şase (Ground-GND) taşınması işlemini daha önce çizimlerde BUS yapısında pinlere atamıştım.
İkinci katta da sorun çıkmadı. Resimlerde kart dizilim sırasına dikkat etmeyin, sadece deneme olduğu için deneme ve geliştirme kartı (protoboard) resimde ikinci sırada bulunmakta. Normalde en üste almayı planlıyorum.
Plastik ayırıcılar (spacer) en altta bulunan iskelet parçasına da somunla bağlanacak şekilde yerleşebilmektedir.
Katlarımız yavaş yavaş yükseliyor. Plastik ayırıcılar üstteki kartın deliklerinden geçip bir alttaki ayırıcının üst kısmına vidalanmaktadır. Böylece sağla ve sıkı bir yapı oluşacak. Bu dört kenardaki ayırıcı desteğinin yanında tabi bir de (64) pinlik header pinlerinin birbirine geçişi var.
Şu anda böyle bir dizilimde her kart arasında 15 mm. lik bir kullanım yüksekliği kalmakta. Bu da genel olarak standart bir küp uydu kart yerleşiminde kullanılan standart bir yükseklik. (Gerçek bir küp uyduda geliştiricinin kart yapısı ve kart üzerindeki bileşenlerine göre gerek bu ayırıcı yükseklikleri ve gerekse kart sayısı değişiklik gösterebilmektedir.)
Kartlarımız genel olarak yukarıdaki resimdeki gibi görünmektedir. Biraz zımpara ile kart kenarlarına çeki düzen verilip, bileşenler de kart üzerine yerleşmeye başlayınca biraz daha hoş ve işlevsel görünecektir. Muhtemelen bu hafta sonu model uçuş bilgisayarı kartını tamamlarım diye düşünüyorum. Hatta zaman bulabilirsem EPS ve SEN kartına da bir kaç bileşen eklerim.