Yeryüzü ve yeryüzüne yakın havanın ısınması, Güneş radyasyonuna bağlıdır. Dolayısıyla sıcak hava yeryüzündedir. Hava sıcaklığının yükseklikle değişimi lapse rate olarak tanımlanır. Troposferde lapse rate, genellikle -6.5 °C/km civarındadır. (Kuru havada lapse rate -9.8 °C/km.dir)
Sıcaklık alt troposferde yükseklikle artabilir. Bu durum enverziyon (negatif lapse rate) olarak adlandırılır. Eğer yükseklikle sıcaklık aynı kalıyorsa bu durum da izotermaldir. Aktüel lapse rate değişimi, lokal şartlara, gün içindeki zamana, hava şartlarına ve mevsime göre farklılık gösterir.
Sıcaklık daha fazla karmaşık bir yapıya sahiptir. Çünkü sıcaklık, radyasyondan ulaşan moleküllerin enerjilerine bağlıdır. Atmosferde iki ana radyasyon kaynağı vardır: Güneş ve yeryüzü. Güneş radyasyonunun yaklaşık %37’si kızılötesi, %44’ü görünür ve %7’si morötesidir.
Yer radyasyonu ise çoğunlukla kızılötesidir. Kızılötesi genellikle hissettiğimiz ısı, görünür gördüklerimiz, morötesi ise cildimizin absorbe ettiği, bronzlaştırdığı ya da yaktığı radyasyon şeklidir. Bölgeleri etkileyen, atmosferdeki sıcaklık yapısını kontrol eden, bu üç radyasyon tipidir.
Konuyla İlgili Diğer Bölüm Bağlantıları:
Atmosfer,Katmanları, Basınç ve Rüzgar (Atmosfer-1)
Atmosfer Tabakaları (Atmosfer-2)
Atmosfer ve Basınç (Atmosfer-4)
Küresel Rüzgar Sistemleri (Atmosfer-5)