Menu

Model Uydu İskelet Yapısı CAD Çizim

İşlerimin yoğunluğundan DIYSAT için pek fırsat bulamasam da bazen güzel tesadüfler de olmuyor değil. Bunlardan biri de DIYSAT model uydunun iskelet yapısının CAD ortamına aktarılması için AutoCAD desteği verecek olan Mayalar Mimarlık Gayrimenkul Geliştirme & Yenileme firmasının sahibi çok değerli aile dostum Mimar B. Serhat KÜÇÜKERDAL’ın misafirim olmasıydı. Söz konusu olan teknik çizim olmasından dolayı telefonda anlatmak yerine bu şekilde birebir çalışmak çok daha keyifli oldu.

Sanırım olmazsa olmaz isteklerim nedeniyle kendisini bir bina çizmekten daha çok yordum. Ancak o da bu sayede model bile olsa ilk defa uydu çizen bir mimar oldu. Bina giydirme ve diğer estetik bilgilerinden model yapısı gereği yoksun kaldığım bir çalışma olsa da, 18 yıllık arkadaşımı misafir edip uzun uzun sohbet etmek bir başka keyifli idi.

Resim-1.

Resim-1. Taslak teknik çizimler.

Daha önce de belirttiğim gibi metalik bir malzeme ya da 3D printer çıktısı kullanılsa iş daha da kolaylaşıyor. Ancak amaç güzellikten ziyade herkesin ulaşabileceği ve ekonomik olarak imal edebileceği bir yapı ortaya çıkarmak. Bu nedenle kullanılan kontraplağın lazer kesiminde ortaya çıkan sonuç haliyle 2D olduğu için, destek amaçlı bir takım ek parçaların ve vidalama sisteminin de eklenmesi gerekiyor.

İlk başta toplamda (16) vida/somunlu (16) destek parçalı bir sistem olarak çizmiştim. Ancak sonradan her yüzeyde sadece (2) vida/somun ve toplamda (8) destek parçasından oluşan yapıyla değiştirdim. Böylece gerektiğinde iskeletin sökme ve takma işlemleri için çok fazla zaman kaybedilmeye gerek kalmamış oldu.

Neticede kağıt üzerinde elle çizilmiş olan taslaklar incelendikten sonra çizimin AutoCAD ortamına aktarılması için çalışma başlıyor.

Resim_2.

Resim-2. Taslakların ölçeklendirilerek CAD ortamına aktarılması.

Resim-3.

Resim-3. Dizaynın CAD ortamında vücut bulması.

Metrik civata ve somun yerleri ile destek parçalarının yerleşimi iç kart dizaynına göre ayarlanıp işaretleniyor ve parçalar bütünün yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor.

Resim-4.

Resim-4. Son kontroller.

Elbette her zaman her şey düşünüldüğü gibi olmuyor ve ufak tefek aksaklıklar da son kontrolde de çıkıyor. Serhat son kontrollerini yapıyor ve çizim işleminin sonlarına yaklaşıyoruz.

Resim-5.

Resim-5. Tasarımın CAD ortamına aktarılmış hali.

İskelet yapısını oluşturan yüzeylerin çizimi CAD ortamına aktarıldıktan sonra yüzeyler isimlendirildi ve hangi parçanın hangi parçaya geçtiğinin kolayca anlaşılabilmesi amacıyla numaralandırıldı. Bu konuda çalışmayı yapacak arkadaşlara yardımcı olması amacıyla da bir kılavuz *.Pdf dosyası oluşturuldu. Aşağıdaki bağlantıdan bu dosyayı indirerek lazer kesilmiş parçaları kolayca birbirine monte edebilirsiniz.

Lazer kesim imkanı olmayanlar ise, arzu ederlerse ikinci sıradaki *.Pdf formatındaki şablonu çıktı alıp, kıl testeresi ile de kesebilirler.

Not: Yazıcı ayarlarının değişiklik gösterebileceğinden; lütfen örnek bir çıktı alıp (-Z) ve (+Z) yüzey parçalarının dıştan dışa uzunluklarının 100 mm. olup olmadığını ölçerek kontrol ettikten sonra kesim yapınız.
Ölçü kontrolünden sonra kesim yapmak için kağıt ile kontraplak arasında bir karbon kağıdı koyup köşelerinden toplu iğne ile sabitleyip çizebilir veya hafif bir yapıştırıcı ile yapıştırarak doğrudan kesebilirsiniz.
Ben malzeme kesim için daha önce tanışma fırsatı bulduğum ve kesim için de üzerinde birlikte konuştuğumuz değerli ağabeyim Erkan GEZİCİ Bey’in Çanakkale/Gelibolu’da ENB Reklam Tasarım firmasını tercih ettim. [Dosyalar bir kaç küçük düzenlemeden sonra indirmek için aktif olacak. Güncelleme 12.12.2015 ]

1. Lazer kesim için kullanılacak dosya (*.Dwg Formatında)

  • Diysat_Lazer_Kesim Zip Formatında sıkıştırılmış.
  • Diysat_Lazer_Kesim Rar Formatında sıkıştırılmış.

2. Montaj kılavuzu ve elde kesim toplam (6) yüzey *.Pdf dosya

  • Diysat_X_Yuzeyler
  • Diysat_Y_Yuzeyler
  • Diysat_Z_Yuzeyler
Beğen  2
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir