Arama kurtarma işlemleri de en az yapılan çalışma kadar önemle ele alınması ve dikkatli planlanması gereken konulardan biridir.
1. Faydalı yük (payload) arama kurtarma çalışması bir yarış değil takım ruhuna dayalı yürütülmesi gereken disiplinlerden biridir. Bu nedenle aşağıda yazılı kurallara uymanız sizin, takımınızın ve çevrenizdekilerin güvenliği için önemlidir.
2. Mümkün olduğunca bu tür faaliyetlere yalnız çıkmayın, ekipte ikinci bir kişinin bulunması güvenlik için tercih edilmelidir. Araçla arama bölgesine gidişte ve gelişte mutlaka emniyet kemerinizi takınız ve yanınızdakilerin de takmasını sağlayın.
3. İntikal esnasında aracınızın kısa hüzmeli farlarınızı açık tutun.
4. Ekipteki göreviniz boyunca trafik kural ve kaidelerine, hız limitlerine uyun. Faydalı yük yere inmeden önce yetişmek için hız yapmayın, agresif davranışlardan uzak durun.
5. Zamanınızı, yakıtınızı ve iş gücünüzü boşa harcamamak için anlık yük seyir ve sürüklenme güzergâhını izlemek yerine yer kontrol istasyonunun analizleri doğrultusunda ve yönlendirmesine göre hareket edin. Unutmayın ki anlık esen ters bir rüzgâr inişteki faydalı yükü bir tepenin öte yanına kolayca sürükleyebilir.
6. Aracınız bir arazi aracı ise uygun viteste ve kapasitesini zorlamadan kullanın, arazi aracı değil ise gidilebilir uygun yolar haricinde engebeli, kaygan ve buzlu yollarda, aşırı dik rampalarda kullanmayın. Bunun yerine aracınızı rahatça ulaşabileceğiniz bir noktada emniyete alın ve araştırmanıza yaya olarak devam edin. Eğer hava şartları uygun değil ise aracınızdan çıkmayın ve göreve devam edemeyeceğinizi bildirin.
7. Araç kullanım esnasında haberleşme sistemleri, ya da balon/faydalı yük takip işlemleri, ekipmanları ve cihazları ile ilgilenmeyin. Unutmayın ki ekibin o an yol ve can güvenliği sizin ellerinizde. Haberleşmeyi sizin yapmanız gerekiyorsa aracınızı emniyet şeridine çekip uyarı ışıklarınızı yakın, haberleşmenizi tamamladıktan sonra yolunuza devam edin.
8. Yol güzergâhınızda geçici duraklamalarınız için otoyollarda emniyet şeridini kullanın diğer tür yollarda ise trafik seyir güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde iyice kenara yakın ve dörtlü uyarı ışıklarınızı açın.
9. Anlık konum bilginiz APRS donanımınız olmadığından dolayı yer kontrol istasyonu tarafından izlenemiyor ise her yarım saatte bir son konum bilginizi HF/VHF/UHF cihazlarınızla veya cep telefonundan bildirin. RF ölü bölgeye girmeden önce de yine son konum bilginizi geçin.
10. Aracınızı trafik güvenliğini tehlikeye atmayacak uygun bir noktada park edin. Ayrılmadan önce değerli eşyalarınızı yanınıza alın, aracınızın el frenini çekin, kapı ve pencereleri kilitleyin.