Menu

Amatör Uydu Çalışması ve Güvenlik Tedbirleri

Gerekli güvenlik tedbirlerini almadığınız sürece kendinizin ve yakınınızdaki kişilerin risk altında olduğunuzu unutmayınız.

01. Eğitim amaçlı bu çalışmalarda yer alan hususların yerine getirilmesinden doğabilecek her türlü olumsuzluk ve hasarlardan “Amatör Uydu Avcıları Grubu” ve yöneticileri, paylaşım yapanlar sorumlu değildir. Kullanıcının üyeliği ile birlikte bu hususu kabul ettiği varsayılır.

02. Uydu çalışmasında kullandığınız cihaz/cihazları şehir cereyanı ile çalıştırıyorsanız, kullandığınız besleme hattının mutlaka topraklı bir priz olmasına dikkat ediniz. Prizlerde toprak ucunun bulunmasının gerçek anlamda bir topraklama olmadığını bu sebeple binanın elektrik tesisatında topraklama bağlantısının bulunup bulunmadığını kontrol ettiriniz. Eğer konu hakkında uzman değilseniz bu tür güvenlik hususlarının yerine getirilmesinde konusunda uzman bir elektrik tesisatçısından yardım alınız.

03. SWR, cihaz tarafından antene gönderilen ve daha sonra cihaza geri dönen gücü ifade etmektedir. Doğru ayarlanmamış bir cihazdan; iletim hattı (anten kablosu) ve antene gönderilen güç arasında bir empedans uyumsuzluğunun yaşanması durumunda, güç kaçışı meydana gelir ve antenden yayılamayan bu kayıp güç cihaza geri dönerek ısıya dönüşür, akabinde ise öncelikle cihazınızın çıkış katına zarar verir. Keza aynı zamanda gönderme (TX) ve alma (RX) hassasiyetinizde de ciddi kayıplar olacağını unutmayınız. Yıldırımdan korunma, istasyonunuz ve cihazlarınız için birinci derece önemlidir. Bu amaçla gereken tedbirleri almak da bir radyo amatörü olarak görevinizdir. Birçok radyo istasyonuna uygun topraklama yapılmadığı için yıldırım düştüğünü, bunun çeşitli yaralanmaları ve ciddi maddi hasarlara neden olduğunu unutmayınız.

04. Uydu çalışması yağmurlu havalarda ve şimşek yıldırım tehlikesinin muhtemel olduğu kötü meteorolojik şartlarda yapılmamalıdır. Çalışma öncesinde yerel hava durumunu incelemeniz ve izleme esnasında rüzgar ve yağış gibi meteorolojik şartların olumsuz yönde değişmesi durumunda izleme bir an önce sonlandırılmalıdır.

05. Açık arazide fırtınaya yakalanırsanız dik konumdaki antenlerinizi yatay konuma getirin, cihazın güç bağlantısını ve anten konektörlerini ayırın.

06. Amatör uydu izlemek için balkon veya çatıda konumlu bir anten sistemi kullanıyorsanız antenin ve sinyal iletim hatlarının elektrik güç hatlarına kazayla da olsa temas etmeyecek konumda olmasına dikkat edin. Rotor sistemi kullanıyorsanız 360 derecelik yatay açıda, 90 derecelik yükseliş açısında herhangi bir engel veya elektrik hattına temas etmediğine bakınız.

07. Gerektiğinden fazla çıkış gücü kullanmayınız. Birçok uyduya 5 Watt el telsizi ile ulaşılabildiğini, aynı şekilde uydunun da 100 mW ile size sinyalini ulaştırabildiğini unutmayınız. Yapacağınız denemelere sırayla 5,10 ve 25 Watt mertebesi ile başlayınız. Deneme sonunda ise haberleşme için yeterli gördüğünüz en düşük çıkış gücü ile gönderme yapınız.

08. Uydu haberleşmesi çalışmasında kulaklık setini kullandığınızda bulunduğunuz ortamda diğer sesleri duyma ve algılama yeteneğiniz etkilenebilir. Kişisel güvenliğinizin tehlike arz ettiği durumlarda kulaklık setini kullanmayınız.

09. Biraz daha fazla geçiş zamanı yakalayacağım diye balkonlardan sarkmayınız, uydu ucuzdur, siz değil.

10. Genç amatörlerin bu konuda ve özellikle risk taşıyabilecek balkon gibi yüksek ve dar alanlarda yapacakları çalışmalarda tecrübeli ve büyükler olarak onlara nezaret ediniz.

Beğen  1
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir