Menu

Moxon Anten Yapımı

El telsizinizin açamadığı bir çok UHF röleye bu basit antenle ulaşabildiğinizi görmek sizi şaşırtacaktır. Bunun için yapmanız gereken kullanacağınız frekansı ona göre değiştirmek gerisi aşağıdakilerle aynı.Burada 437MHz merkez nokta olarak alarak bir hesap çıkardım. Uydularda 435 olan da var 437 üzeri olanda. Ama bu kadarlık bir farkı antenimiz tolere edecektir. O nedenle 437MHZ yi merkezi nokta olarak seçtim. Dilerseniz tam ITUpSAT-1 nokta frekansını da girebilirsiniz.

Öncelikle;

http://www.moxonantennaproject.com/MoxGen.zip adresindeki yazılımı bilgisayarımıza indirelim.

– MoxonGen.exe yazılı dosyayı dışarı çıkarıp çalıştıralım. Daha sonra ekrandaki kutucukları şöyle dolduralım;

http://www.moxonantennaproject.com/moxgen.jpg

Frequency (Frekans) : 437

Wire size (Tel kalınlığı): Buraya elinizdeki telin, bakır borunun kalınlığını mm olarak yazın. Daha sonra hemen yanında bulunan kutucuktan ölçü değerini mutlaka mm olarak değiştirelim. Seçeceğim tel ne kadar kalınlıkta omalı diye düşüneceksiniz aklı olarak. Rüzgarda eğilip bükülmeyecek kadar olsun. Bu da en az 4 mm tek damarlı bakır kablodan başlar sanırım.

Ardından hemen bu bölümün altında A-B-C-D-E kısmının da altında bulunan ölçü değerini de mm olarak işaretleyelim. Böylece hem tel kalınlığımız hem de tel veya borularımızın uzunluğu doğru bir şekilde mm olarak hesaplanabilsin.

Başka herhangi bir şeye dokunmadan sadece “Calculate” butonuna bir kez basalım. İhtiyaç duyacağınız bütün ölçüler A-B-C-D-E kurucuklarında karşınıza çıkacaktır. Bunları not alalım.

Bu değerleri soldaki resim üzerinde hangi uzunluklara ait olduğu harf grubu ile gösterilmiştir. Buna göre tellerimizi keselim. Kestiğimizde elimizde 1 tane (U) şeklinde (antenimizin reflektör kısmı), 2 tane de (L) şeklinde (antenimizin sürücü kısmı) tel olacak.

Kesmeden önce ilk dikkat etmeniz gereken şudur. Örneğin 4 mm’lik bir teli oradaki ölçüye göre 10 cam keser ve katlarsanız iki alt köşe kıvrımında milimetrik de olsa kıvrımdan dolayı kayıplar olacaktır. Bu nedenle bu kaybı da elinizdeki tele göre biraz fazla hesaplayıp kıvırdıktan sonra ölçülere tam uyarak uçlardan kısaltabilirsiniz.İkinci dikkat etmeniz gereken şey ise anten kablosunun canlı ve şase uçlarını bağlayacağımız üstteki “Feed Point” uçları. Lehimleme anında bu uçların birbirine değmemesine dikkat etmelisiniz.

Üçüncü olarak ise kenarlarda boşlukları ifade eden (C) uzunluğunu muhafaza etmek. Bunun için iki tel ucuna plastik içi boş bir pipet takıp mesafeyi koruduktan sonra silikonla sabitleyebilirsiniz. Dolu plastiğe delik açsanız da olur, tükenmez kalemi ikiye kesip taksanız da.

Önemli olan boşluğunu ölçüye göre sabit kalması. İsterseniz telleri düz kesip bir tutamağa geçirdikten sonra eğip bu işlemleri yapabilirsiniz. Bu yapıyı tamamladıktan sonra, içeriği metal ihtiva etmeyen plastik botu veya süpürge sapına monte edip altta el tutamağı kadar boşluk bırakarak kullanabilirsiniz. İsterseniz tahta ince bir çerçeve üzerine de plastik kelepçeler ile sabitleseniz de olur.

Geriye kalan tek şey ise anten kablonuzun diğer ucunu telsizinizin anten soketine uygun bir konektöre lehimlemekten ibaret. İzleme anında yapmız gereken antenin “Feed Point” yani besleme noktalarını uyduya doğru çevirerek anteninizi kullanmak.

Moxon ile ilgili Levent ŞAŞMAZEL (WW2L) Beyin dokümante ettiiği VHF, HF vb. anten şekli, anten kazancı vb. gibi konunun daha detaylı işlendiği konuya aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. http://www.tamsat.org.tr/tr/2-metre-moxon-anteni-2/

(Ek resimlerde yapılan anten; Serenay USLU (TA2ISU) tarafından Yaesu VX-2 ile dahi kullanılmış olup, ölçüleri ITUpSAT uydusunun frekansına göredir.)

Resim

Resim-1. İlk uydu izleme.

Res

Resim-2. İlk donanım.

Res

Resim-3. Moxon anten ölçüleri.

Res

Resim-4. Moxon genel görünüm.

Res

Resim-5. Besleme noktası.

Res

Resim-6. Kenar boşlukları.

Resim

Resim-7. El çizim.

Beğen  2
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir