Menu

SDR Spectrum Analyser

Evet, her birimiz evimizde veya atölyemizde ufak tefek bir şeyler üretmenin keyfini yaşamak, “yaptım” demek için çaba gösteriyoruz. Hobimizin branşı nedeni ile elektronik bir kartın üretiminde ne yaparsak yapalım, ölçüm cihazlarını  kullanmak  bir mecburiyet.

Bahsi geçen cihazlar osiloskop, sinyal jeneratörü veya bir Spectrum Analyser olunca iş değişiyor. Her biri ateş pahası olan bu ürünleri doğru seçmek ve en önemlisi buna bütçe ayırmak da bir o kadar zor. Durum böyle olunca biz amatörlerin amatörce çözümler üretmesi  kaçınılmaz hale geliyor.

RX-2AH DC alıcı kitte açıklandığı gibi ilk besleme katını bitirip, VFO katına gelindiğinde toroid sarımı sonrası  PCB’ye enerji verildiğinde sarımın doğruluğu ve 7 MHz’de çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz için -elinize varsa- bir Spectrum Analyser ile sinyali kontrol etmeniz ve band başına ayarlamanız gerekecektir. Sarımın turları ve sarılan telin sıkışık veya bol oluşu her şey VFO’nun çalıştığı frekansı etkilemektedir.

Şimdi, haklı olarak “Biz bir HF dinleme kiti yapıyoruz, nasıl çıkışı ölçeceğiz?” sorusu aklınıza gelebilir. Kartımız dizayn edilirken ölçüm yapmak veya ileride bir “frekansmetre” bağlanabilmesi için üzerine JP7 jumper’i konulmuştur. Çok düşük bir voltaj seviyesinde olsa da VFO’da tutturulan frekanstan, bu çıkışa bir sinyal üretilmektedir. Bu çıkışa bir “Spectrum Analyser” bağlanır ise cihazımızın hangi frekans aralığında çalıştığı  gözlemlenebilir.

Bende de Spectrum Analyser yok, peki ne yapacağız?

Elinizde bir adet  Yazılım Tanımlı Radyo (Software Defined Radio-SDR) alıcı  mevcut ise kolay bir işlem sonucunda onu Spectrum Analyser’a çevirebilirsiniz. Ben bu iş için SDRPlay II  marka model  SDR’ımı  kullandım.

sdrplay

İkinci ihtiyacınız olan şey ise bir yazılım. Windows tabanlı bir cihazda rahatlıkla kullanabileceğiniz  RSP-Spectrum Analyser  uygulaması,  bu çalışmada yüklemeniz gereken bir yazılımdır.

RSPSPECANA

Eğer SDR’ınızı takıp yazılımı çalıştırdığınızda işletim sisteminiz (Windows) SDR’ı görmüyorsa mutlaka hata verecektir. Hata almadığınız durumda ise sistem düzgün çalışıyor demektir. Burada bilmeniz gereken bir husus şudur. Ben 10 MHz band genişliği olan bir SDR kullanıyorum. Yazılım, kullandığınız SDR’ın kabiliyetleri ile sınırlıdır.

Sağlıcakla Kalınız;

Beğen  1
Yazar

TA1DE çağrı işaretli amatör telsizci ve amatör kaptan, Amatör Teknik yazarı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir