AGM batarya teknolojisi 1980’lerin başında kapalı kurşun asit batarya olarak azaltılmış ağırlığı ve arttırılmış işletim güvenliği ile askeri uçaklar, taşıtlar ve kesintisiz güç kaynaklarında (UPS) kullanım için ön plana çıktı. Bu bileşende sülfürik asit çok ince bir fiberglas keçeye emdirilir ve bu şekilde bataryanın dış kabında oluşacak bir hasarın sonucunda içindeki sıvı asidin dökülerek etrafa zarar verme olasılığı ortadan kaldırılır. Bu da bu bataryaların tehlikeli madde kısıtlamalarına bağlı olmaksızın sevkiyatını mümkün kılar. Plakalar, ya sıvı elektrolit kullanan bataryalardaki gibi dikdörtgen bir durumda standart bir su basmış kurşun asit paketine benzemek için düz yapılabilir, ya da silindirik bir hücreye sarılabilirler.
AGM batarya çok düşük iç dirence sahiptir, gerektiğinde yüksek akımlar verebilir ve derin devirlerde bile nispeten uzun bir servis ömrü sunar. AGM batarya bakım gerektirmez, iyi bir elektriksel güvenilirlik sağlar ve sıvı elektrolit kullanan kurşun asit bataryalardan daha hafiftir. Sıvı elektrolit kullanan kurşun asit akülerde depolama sırasında sülfat oluşumunu önlemek için düzenli olarak her altı ayda bir dolum şarjı gerekirken, AGM bataryalar sülfatlamaya daha az eğilimlidir ve şarj gerektirmeden daha uzun süre depoda saklanabilirler. AGM bataryalar düşük sıcaklıklara iyi dayanır ve kendi kendine deşarjları düşüktür.
AGM’nin önde gelen avantajları, sıvı elektrolit kullanan kurşun asit akülerden beş kat daha hızlı şarj olmaları ve derin döngü yeteneğidir. AGM bataryalar yüzde 80’lik bir deşarj derinliği sunar; sıvı elektrolit kullanan kurşun asit akülerde ise, aynı çevrim ömrüne ulaşmak için uygulanabilinecek en yüksek deşarj derinliği olarak yüzde 50 belirtilmiştir. Eksi yönleri ise sıvı elektrolit kullanan kurşun asit bataryalara karşın biraz daha düşük özgün enerji ve daha yüksek üretim maliyetleridir, ancak yine de jel bataryalardan daha ucuzdurlar.
Çoğu AGM bataryalar orta enerji kapasitesi sınıfındadır ve verdikleri akım 30 ila 100Ah arasındadır. En geniş kullanım alanlarından biri sabit ve derin çevrim kullanımı için irili ufaklı kesintisiz güç kaynaklarıdır (UPS). Bu bataryalar kullanıcıların istenilen boyutlara göre üretilirler ve genellikle aşırı güç kullanımı gerektiren ileri teknoloji araçlarda ısıtmalı koltuklar, direksiyon, aynalar ve ön camlar gibi güce aç aksesuarları çalıştırmak için bulunurlar. NASCAR ve diğer otomobil yarışlarında titreşime ve darbeye dayanıklı oldukları için AGM bataryalar tercih ediliyor.
AGM batarya, üst sınıf lüks motosikletler için de tercih edilen bataryadır. Sızdırmaz bir kasa içine yapılmış AGM bataryalar bir kazada asit dökülmesi riskini azaltır, aynı performans için diğer platformlardan daha az bir kütle ağırlığı vardır ve en olmayacak pozisyon ve açılarda monte edilebilinir. Soğuk havalarda iyi performans gösterdiği için AGM bataryalar denizcilik, karavan ve robotik uygulamalar için de kullanılır.
Günümüzde AGM bataryalar yeni nesil otomobillerde kullanılan start-stop fonksiyonunda klasik akülerin yerini almaya başladı. Klasik sıvı elektrolitli bataryalar sadece yeterince sağlam olmamakla kalmaz bunun yanında devamlı tekrarlanan şarj/deşarj döngüsü sadece iki yıllık kullanımdan sonra keskin bir kapasite kaybına neden olur. (Bkz. Piller-806a: Isı, Yükleme ve Pil Ömrü.)
Tüm jelli ve sızdırmaz birimlerde olduğu gibi, AGM bataryaları aşırı şarj etmeye karşı duyarlıdır. Normal şartlar altında hücre başına 2.40V (ve daha yüksek) şarj iyidir; bununla birlikte, depolama ya da bekletme sırasında kullanılan şarjın hücre başına 2.25 ila 2.30V arasında tutulmalıdır (yaz sıcaklıkları daha düşük voltajlar gerektirebilir). Sıvı elektrolitli kurşun asit bataryalar için otomotiv şarj sistemleri genellikle sabit bir bekleme voltajı ayarına (14.40V, 2.40V / hücre) sahiptir. Bu nedenle sıvı elektrolitli kurşun asit bataryayı bir sızdırmaz AGM batarya ile doğrudan değiştirme, uzun bir yol sürüşünde AGM bataryanın aşırı şarjına neden olabilir. (Bkz. Piller-403: Şarj Kurşun Asidi.)
AGM ve diğer kapalı bataryalar ısıyı sevmez ve ısı üreten motor bölmesinden uzağa takılmalıdır. Üreticiler, batarya etrafında oluşan sıcaklık 49 ° C’ye ulaşırsa şarjın durdurulmasını önerir. Tablo 1, AGM’nin avantajlarını ve sınırlamalarını açıklamaktadır.
Avantajları |
|
Sınırlamaları |
|
Tablo 1: AGM.bataryaların avantajları ve sınırlamaları