Gönderen Konu: RX-2AH Direct Conversion (DC) Alıcı Kit tamamlanması için gerekli komponentler  (Okunma sayısı 11805 defa)

Çevrimdışı TA6MAK

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: Mustafa Aslan KIZILKAYA
    Öncelikle herkese selamlar,

Konuya başlamadan önce bu kiti ülkemize kazandırmak için büyük bir istek ve sabırla uğraşan, emek veren herkese Türk amatörleri adına teşekkür ederim.

Öncelikle gerekli olan kondansatörlerden başlarsak;

3x    33uF    25-50volt  elektrolitik  kondansatör
 2x    10uF    25-50volt  elektrolitik  kondansatör
 2x    1uF      25-50volt  elektrolitik  kondansatör
 5x    100nF  (üzerinde 104 yazılı mercimek tipte) seramik kondansatör
 4x    82pF    NP0 seramik  kondansatör

Kondansatörlerimiz bu kadardı. Temin etmekte zorlanabileceğimiz sadece 1 model var. O da 82pF NP0 olan kondansatör. En azından ben bulunduğum ilde onu temin etmekte zorlandım. Zorlanacağımız kısım NP0 tipte bulmak olacak. Bu konuyu ise ya 47Pf NP0 2 kondansatörü paralel bağlayacağız ya da 100pF NP0 kondansatörü devreye ekleyerek çözeceğiz. Şu konudan da bahsetmeliyim, internet üzerinden komponent teminı yapan bir sitede SMD tipte 82pF NP0 kondansatöre rastladım. Bu problemi bu şekilde çözebileceğiz. Sıra geldi diyotlarımıza. İhityacımız olan diyotlar;

5x 1N4148 Diyot
 2X 1N5817 Schottky Diyot

Diyotlarımız konusunda ben yine internet üzerinden temin yapan aynı sitede bulmakta sorun yaşamadım. Site için herhangi bir tecrübem yok fakat bir amatörümüzün önerisi vasıtası ile göz attım. Oldukça zengin çeşitliliklerinin olduğunu düşünüyorum. Bahse konu sitenin ismini aşağıda bulabileceksiniz.

Sıra geldi devremizde sadece 1 tane kullanacağımız direnç tip bobinimize, 10mH değerli bu bobini benim gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan illerimizde temin etmek bir miktar zor olabilir. Bu konuyu da ben yine bahse konu internet sitesinde buldum oradan isteyen herkes temin edebilir. Şu küçük bilgiyi de burada vermiş olayım sitenin kapıda ödeme seçeneği de var fakat 8 TL gibi bir fark alıyor diye hatırlıyorum.

Sıradaki komponentler voltaj regülatörümüz ve transistörler;

1X 78L08 TO-92 Tip Voltaj Regülatörü
 3x 2n3904 TO-92 Tip Transistör
 1X BF245B TO-92 Tip Jfet Transistör

Transistörler kısmında bahsetmem gereken en önemli şey Levent ŞAŞMAZEL Beyden aldığım bilgi ile devrede BF245B için BF245, BF245A, BF245C de kullanılabiliyor. Benim yaptığım araştırmada BF245B bulmak çok zor oldu. Fakat BF245C ye yine bahse konu sitemizde rastladım. Bu problemi de o şekilde halledebilirsiniz.

Geriye kalan saymadığım diğer devre elemanları ise;

1- Koaksiyel Konnektör: BNC tip konnektörün bahse konu sitede olduğunu gördüm.
  2-Jumper pinler: Az gelişmiş küçük bir ilde de yaşıyor olsanız rahat bulabileceğiniz malzemelerden.
  3-Dirençler: Devrede 9 farklı değerde direnç kullanılıyor. Basit ve sık kullanılan bir eleman olmasından ötürü bulmakta sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
  4-Toroidler: Elinizde yok ise kit sipariş verirken gerekli 3 toroidi de sipariş vermenizi tavsiye ediyorum.
  5-Potansiyometre: Mavi renkli olan çok turlu potansiyometre bahse konu siteden temin edebilirsiniz.

Not: Devrede kullanılan komponentlerin %98' ini bahse konu siteden temin edebiliyoruz. Arama çubuğuna (33uF, 1N4148,
BF245 gibi bir iki kelime ile) yazarak rahatça site içinde bulabilirsiniz

Bahse konu site: https://www.bluemavi.com/     

Yazıda bahsettiğim bahse konu siteden daha önce alışveriş deneyimim olmadı, herhangi bir reklam ya da iş birliği söz konusu değildir. Tamamen sizlere yardımcı olmak amacı ile hazırlanmış bir yazıdır. Ve siteyi de sadece yardımcı olmak adına sizler ile paylaşıyorum.

(Ekte benim almak üzere hazırladığım alışveriş sepetimi görebilirsiniz. Bahse konu site üzerinde hazırladım ve sizlere kolaylık olması açısından paylaşmak istedim)

Herkese kolay gelsin. 73'                     

TA6MAK Mustafa Aslan KIZILKAYA
                                                                                                                        TOKAT/MERKEZ

« Son Düzenleme: Haziran 04, 2020, 09:48:44 ÖS Gönderen: TA6MAK »
TA6MAK, TOKAT/MERKEZ, 73'

Çevrimdışı TA2IRU

• Planlayıcı
  • Yeni Üye
  • *
    • TA2IRU Web
  • Adı Soyadı: Ruha USLU
Açıklamalarınız için teşekkürler Mustafa bey. Bluemavi benim de sık sık alışveriş yaptığım bir yerdir, özellikle amatör telsizle ilgili bir takım malzemeleri de bulmanız mümkündür.
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2020, 02:27:26 ÖS Gönderen: Yonetici »
Saygılarımla...

Çevrimdışı TA6MAK

• Yeni Üye
  • *
Açıklamalarınız için teşekkürler Mustafa bey. Bluemavi benim de sık sık alışveriş yaptığı bir yerdir, özellikle amatör telsizle ilgili bir takım malzemeleri de bulmanız mümkündür.

Asıl ben teşekkür ederim, bluemavi sitesi konusunda görüş almış olduk.

Çevrimdışı TA5IYA

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: Yasin AVCI
Yapmış olduğunuz bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bahse konu siteden  alışverişim oluyor.Herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
« Son Düzenleme: Haziran 09, 2020, 10:40:50 ÖÖ Gönderen: TA5IYA »
TA5IYA.73

Çevrimdışı TA6MAK

• Yeni Üye
  • *
Yapmış olduğunuz bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bahse konu siteden  alışverişim oluyor.Herhangi bir sıkıntı yaşamadım.

Ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Çevrimdışı mehmet

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: Mehmet SATILMIŞ
Merhabalar Mustafa hocam,
Küçük şehiri bırakın büyük şehirde bile bulmak zor. Esnaflar artık eskisi gibi değil para kazandığı daha çok satılan ürünleri ellerinde bulunduruyor. Gel gelelim benim malzeme temin sürecime. :)
İşim gereği şehir dışında olduğum için malzemeleri toparlamaya bugün başladım.
Malzemelerin bir kısmı elimdeki malzemelerden çıktı çıkmayan kısımı da bugün Ankara Konya sokaktan temin etmek için gittim. Malzemeleri bulmak gerçekten çok zorladı ne kadar esnaf gezdiysem kimsede yok. Zar zor bulabildim 1-2 saatlik arama sonrasında ama 0,4 mm bobin telini bırakın 3 renk bulmayı kendisini bulamadım. 0,3 ve 0,5 mm bulabildim bunlarla deneyeceğim şimdilik sonuç ne olacak çok merak ediyorum bende.

Elektrik Teknikeri / Endüstriyel Otomasyoncu / Ankara / 73

Çevrimdışı WW2L

• Yönetici
  • Yeni Üye
Bobin telinde 0.3 yada 0.5 mm kullanmaniz hicbir sorun yaratmayacaktir gunlunuzu ferah tutun. Bu arada neleri kolay neleri zor buldugunuzuda bizlerle paylasin ki bir dahaki tasarimlarda Turkiyede bulunan parcalara oncelik verelim. Bu arada iki degiski cesit 82pF buldugunuzu soylemissiniz onlarin resimlerini koyarsaniz icok iyi olur o kondansatorler alicinin hemen hemen en onemli parcalari.

73
Levent

Çevrimdışı WW2L

• Yönetici
  • Yeni Üye
Bu arada bir baska sey dikkatimi cekti satici size 78L08 yerine 7808 vermis ayak baglantilari degi(Argo Kelime) kontrol etmeden takmayin.

Çevrimdışı mehmet

• Yeni Üye
  • *
Merhabalar Levent hocam,
Evet 78L08 yerine L7808 bulabildim TO-92 kılıfta bulamadım şekil konusunu pek dert etmedim kendim uyarlarım diye bunu aldım. Çünkü bir kaç yerde aradım bulamadım 75L05 var genelde ellerinde. Bobinleri deneyip sonuçları paylaşacağım sizlerle olmaz ise zaten 0.4 mm kullanacağım.  82 pf kondansatörleri ise iki tipte buldum malzeme listesinde üzeri siyah noktalı yazıyor benim bulduğum siyah noktalı olan 10 mm civarında baskılı devre üzerinde onun için ayrılmış olan yer ise 5 mm civarında bende ne olur ne olmaz diye 2 tipte aldım ama 5 mm olanda siyah nokta yok.
Bulmakta zorlandığım en sıkıntılı eleman direnç tip bobin ve bobin teli oldu sadece 1 dükkanda bulabildim diğer elemanlar pek zorlamadı. Hepsini bir yerden almasamda temini çokta zor değil ama dediğim gibi direnç tip bobini bulması biraz zor.
Ankarada olan arkadaşlar bulamazlar ise bulduğum dükkanların isimlerini paylaşabilirim.

[/img][/img]

Çevrimdışı TA6MAK

• Yeni Üye
  • *
Küçük şehiri bırakın büyük şehirde bile bulmak zor. Esnaflar artık eskisi gibi değil para kazandığı daha çok satılan ürünleri ellerinde bulunduruyor. Gel gelelim benim malzeme temin sürecime. :)
Malzemelerin bir kısmı elimdeki malzemelerden çıktı çıkmayan kısımı da bugün Ankara Konya sokaktan temin etmek için gittim. Malzemeleri bulmak gerçekten çok zorladı ne kadar esnaf gezdiysem kimsede yok. Zar zor bulabildim 1-2 saatlik arama sonrasında ama 0,4 mm bobin telini bırakın 3 renk bulmayı kendisini bulamadım. 0,3 ve 0,5 mm bulabildim bunlarla deneyeceğim şimdilik sonuç ne olacak çok merak ediyorum bende.

Mehmet Bey merhabalar, umarım temin edebildiğiniz malzemeler kart üzerinde birbirini karşılar, eğer kondansatörde problem yaşarsanız smd olarak konya sokakta çok kolay 82pF NP0 C0G olarak bulabileceğinizi düşünüyorum. Elinize sağlık şimdiden kartın montajı bittiğinde geri dönüş muhakkak bekliyorum. İyi çalışmalar.

Çevrimdışı TA6MAK

• Yeni Üye
  • *
Bobin telinde 0.3 yada 0.5 mm kullanmaniz hicbir sorun yaratmayacaktir gunlunuzu ferah tutun. Bu arada neleri kolay neleri zor buldugunuzuda bizlerle paylasin ki bir dahaki tasarimlarda Turkiyede bulunan parcalara oncelik verelim. Bu arada iki degiski cesit 82pF buldugunuzu soylemissiniz onlarin resimlerini koyarsaniz icok iyi olur o kondansatorler alicinin hemen hemen en onemli parcalari.

73
Levent

Levent hocam şuana kadar tek imkansız parça 82pF NP0 C0G bulmak oldu sanırım, bir sonraki parti baskıda 82pF kondansatör için halihazırda bulunan mercimek kısmının yanına smd pedi de eklerseniz devre tasarımında 2 alternatif çözümümüz olmuş olur.

1-) Smd temin eden ped kısmından montaj yapar.
  2-) Smd kondansatör kullanmak için kondansatöre diğer komponentlerin fazla kalan bacaklarından bacak lehimleyip o bacakları da kartta zaten bulunan kısma lehimleyebiliriz.

İlk kez havya tutan eller biraz problem yaşayabilir ama olmayan parça sorununu çözmüş olur. Amatör olmak bunu gerektiriyor, tüm ihtimalleri değerlendirmek mübah bizlere. profesyonel ya da ticari bir alıcı üretmiyoruz sonuçta. :)

Çevrimdışı mehmet

• Yeni Üye
  • *

Mehmet Bey merhabalar, umarım temin edebildiğiniz malzemeler kart üzerinde birbirini karşılar, eğer kondansatörde problem yaşarsanız smd olarak konya sokakta çok kolay 82pF NP0 C0G olarak bulabileceğinizi düşünüyorum. Elinize sağlık şimdiden kartın montajı bittiğinde geri dönüş muhakkak bekliyorum. İyi çalışmalar.

Bir şekilde eksikleri tamamlamayı düşünüyorum Mustafa hocam devrenin şu an itibarı ile yüzde 70 civarında montajı tamamlandı.
En kısa sürede tamamlayıp burada paylaşacağım. Akabinde bir de anten yapıp devreyi çalıştıracağım ve onunda videosunu paylaşacağım burada.

Çevrimdışı Yonetici

• Yönetici
  • Yeni Üye
    • Amatör Teknik
Kolay gelsin arkadaşlar merakla bekliyoruz.

Çevrimdışı TA6MAK

• Yeni Üye
  • *
   Hızlısınız tebrik ediyorum Mehmet Bey, merakla bekliyorum paylaşımları.

Teşekkür ederiz sayın yöneticim. :)

Çevrimdışı WW2L

• Yönetici
  • Yeni Üye
Arkadaslar 82pF SMD ile ilgili cozumunuzu kesinlikle uygulayacagiz devrenin kritik bir parcasi bu SMD eger alternatif olacaksa neden olmasin. Bu arda 100 pF yada 47 pF NP0 bulursaniz onlarida alabilirsiniz 47pF ta iki adedini paralel monte etmeniz gerekecek (Bir baska arkadasimiz yapti) 100 pF ta ise belk toroid ten bir tur acmak gerekebilir. Kolay gelsin ellerinize saglik.