Öncelikle herkese selamlar,
Konuya başlamadan önce bu kiti ülkemize kazandırmak için büyük bir istek ve sabırla uğraşan, emek veren herkese Türk amatörleri adına teşekkür ederim.
Öncelikle gerekli olan kondansatörlerden başlarsak;
3x 33uF 25-50volt elektrolitik kondansatör
2x 10uF 25-50volt elektrolitik kondansatör
2x 1uF 25-50volt elektrolitik kondansatör
5x 100nF (üzerinde 104 yazılı mercimek tipte) seramik kondansatör
4x 82pF NP0 seramik kondansatör
Kondansatörlerimiz bu kadardı. Temin etmekte zorlanabileceğimiz sadece 1 model var. O da 82pF NP0 olan kondansatör. En azından ben bulunduğum ilde onu temin etmekte zorlandım. Zorlanacağımız kısım NP0 tipte bulmak olacak. Bu konuyu ise ya 47Pf NP0 2 kondansatörü paralel bağlayacağız ya da 100pF NP0 kondansatörü devreye ekleyerek çözeceğiz. Şu konudan da bahsetmeliyim, internet üzerinden komponent teminı yapan bir sitede SMD tipte 82pF NP0 kondansatöre rastladım. Bu problemi bu şekilde çözebileceğiz. Sıra geldi diyotlarımıza. İhityacımız olan diyotlar;
5x 1N4148 Diyot
2X 1N5817 Schottky Diyot
Diyotlarımız konusunda ben yine internet üzerinden temin yapan aynı sitede bulmakta sorun yaşamadım. Site için herhangi bir tecrübem yok fakat bir amatörümüzün önerisi vasıtası ile göz attım. Oldukça zengin çeşitliliklerinin olduğunu düşünüyorum. Bahse konu sitenin ismini aşağıda bulabileceksiniz.
Sıra geldi devremizde sadece 1 tane kullanacağımız direnç tip bobinimize, 10mH değerli bu bobini benim gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan illerimizde temin etmek bir miktar zor olabilir. Bu konuyu da ben yine bahse konu internet sitesinde buldum oradan isteyen herkes temin edebilir. Şu küçük bilgiyi de burada vermiş olayım sitenin kapıda ödeme seçeneği de var fakat 8 TL gibi bir fark alıyor diye hatırlıyorum.
Sıradaki komponentler voltaj regülatörümüz ve transistörler;
1X 78L08 TO-92 Tip Voltaj Regülatörü
3x 2n3904 TO-92 Tip Transistör
1X BF245B TO-92 Tip Jfet Transistör
Transistörler kısmında bahsetmem gereken en önemli şey Levent ŞAŞMAZEL Beyden aldığım bilgi ile devrede BF245B için BF245, BF245A, BF245C de kullanılabiliyor. Benim yaptığım araştırmada BF245B bulmak çok zor oldu. Fakat BF245C ye yine bahse konu sitemizde rastladım. Bu problemi de o şekilde halledebilirsiniz.
Geriye kalan saymadığım diğer devre elemanları ise;
1- Koaksiyel Konnektör: BNC tip konnektörün bahse konu sitede olduğunu gördüm.
2-Jumper pinler: Az gelişmiş küçük bir ilde de yaşıyor olsanız rahat bulabileceğiniz malzemelerden.
3-Dirençler: Devrede 9 farklı değerde direnç kullanılıyor. Basit ve sık kullanılan bir eleman olmasından ötürü bulmakta sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
4-Toroidler: Elinizde yok ise kit sipariş verirken gerekli 3 toroidi de sipariş vermenizi tavsiye ediyorum.
5-Potansiyometre: Mavi renkli olan çok turlu potansiyometre bahse konu siteden temin edebilirsiniz.
Not: Devrede kullanılan komponentlerin %98' ini bahse konu siteden temin edebiliyoruz. Arama çubuğuna (33uF, 1N4148,
BF245 gibi bir iki kelime ile) yazarak rahatça site içinde bulabilirsiniz
Bahse konu site:
https://www.bluemavi.com/ Yazıda bahsettiğim bahse konu siteden daha önce alışveriş deneyimim olmadı, herhangi bir reklam ya da iş birliği söz konusu değildir. Tamamen sizlere yardımcı olmak amacı ile hazırlanmış bir yazıdır. Ve siteyi de sadece yardımcı olmak adına sizler ile paylaşıyorum.
(Ekte benim almak üzere hazırladığım alışveriş sepetimi görebilirsiniz. Bahse konu site üzerinde hazırladım ve sizlere kolaylık olması açısından paylaşmak istedim)
Herkese kolay gelsin. 73'
TA6MAK Mustafa Aslan KIZILKAYA
TOKAT/MERKEZ