Gönderen Konu: Toroid Konusunda Öneriler  (Okunma sayısı 9766 defa)

Çevrimdışı TA1DE

• Yönetici
  • Yeni Üye
Toroid Konusunda Öneriler
« : Mayıs 24, 2020, 12:10:12 ÖÖ »
Sevgili  Amatör Dostlarımız;

Ben de sizler gibi  PCB elime geçer geçmez, büyük bir heyecan ile komponentleri  temin edip dizmeye koyuldum.
Gel gelelim bu  devremizde en önemli  kısımlardan biri Toroid  sarımları. Sizlerle sararken aldığım resimleri paylaşmak istedim.
İlk olarak  toroid sarımı  için kullanılacak telimiz 0.4 lük olması gerekiyor.
İkinci konu  sarım sırasında üzerindeki  kaplamaya zarar vermemek için pense veya tornavida kullanılmaması konusu.
sarımların adedi ve turlar çok önemli.

« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2020, 12:28:21 ÖÖ Gönderen: TA1DE »

Çevrimdışı armagan.celkan (TA2NXI)

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: Armağan CELKAN
Ynt: Toroid Konusunda Öneriler
« Yanıtla #1 : Mayıs 24, 2020, 05:57:29 ÖS »
Merhabalar benim bir sorum olacaktı. Levent Hocamın ilk alıcı videosunda (.. her bir bant için ayrı toroid (U$1) gerektiği, hangi bantta dinleme yapılacaksa o banda uygun toroidin takılabilieceği hususu belirtilmişti (eğer yanlış anlamadı isem). Bu konu benim aklıma şu soruyu getirdi, eğer anten tunerlarda olduğu gibi her bir banda göre çoklu uçlarla hazırlanmış, hazırlanmış tek bir toroid (ayrı bir bant seçme potansına bağlı olmak kaydı ile) buraya konur ise sök-tak olmaksızın bantlar arasında gezinebilir miyiz?
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2020, 06:09:53 ÖS Gönderen: armagan.celkan (TA2NXI) »

Çevrimdışı WW2L

• Yönetici
  • Yeni Üye
« Yanıtla #2 : Mayıs 24, 2020, 07:41:19 ÖS »
Armagan bey bu dediginizi yapmak mumkun yanliz bir hususa dikkat etmeniz gerekecek oda VFO daki toroid in topraga bagli olan ucu disinda iki ucu var. biri VFO cikisindaki ucu digeri ise rezonans frekansini beilirleyen son ucu. Komutator ile bobini degisik frekanslara ayarlarken VFO cikisindaki ucunun da degismesi gerekecek. Cihaz VFO da baska degisklik yapmadan (Sadece Toroid in spirlerini degistirerek 10 MHz ve altina cok rahat bir sekilde ayarlanilabilir. Bendeki 7 ve 3.5 MHz arasindaki fark sadece toroid teki spir adedi. 10 MHz uzerinde ise bir iki baska degisiklik gerekebilir vaktim olunca onuda test edecegim. 14 MHz te bir test yapmistim onda osilator cikisi 14 MHz te cok dustu bir vakit bulabilirsem VFO yu 14 MHz tede calisacak hale getirmeyi planliyorum.

Bu arada tek bir ayar potansi ile birden fazla toroid yada tek bir toroidin sipir adedinin degistirilmesi ile frekans degistirebilirsiniz.
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2020, 07:45:25 ÖS Gönderen: WW2L »

Çevrimdışı armagan.celkan (TA2NXI)

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: Armağan CELKAN
« Yanıtla #3 : Mayıs 25, 2020, 09:57:38 ÖS »
Fikirleriniz için çok teşekkürler üstadım. Amatörün de acemisi olarak adım adım öğrenmeye çalışıyorum. Bu konuda sizin ve diğer amatör arkadaşların çalışmalarını ve deneyimlerini takip etmeye çalışacağım. Saygılar '73.

Çevrimdışı İrfan

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: İrfan ATASOY
« Yanıtla #4 : Haziran 09, 2020, 09:20:45 ÖÖ »
Merhabalar bende malzemeleri tedarik aşamasındayım. Toroid sarımında kullanılan tellerin renklerinin farklı olması neyi ifade ediyor acaba hepsi 0.4mm renkler arasındaki fark nedir?

Çevrimdışı TA2IRU

• Planlayıcı
  • Yeni Üye
  • *
    • TA2IRU Web
  • Adı Soyadı: Ruha USLU
« Yanıtla #5 : Haziran 09, 2020, 01:47:54 ÖS »
Merhaba İrfan Bey. Aslinda renklerin toroidin calismasi acisindan bir onemi yok. Bu sadece yeni amator arkadaslarimizin sarimdan sonra cikan uclari karistirmamasi ve tereddutte kalmamalari icin basit bir oneri sadece. Olcu aletiniz varsa kolayca hangi ucun hangisi oldugunu olcebilirsiniz.
Saygılarımla...

Çevrimdışı mehmet

• Yeni Üye
  • *
  • Adı Soyadı: Mehmet SATILMIŞ
« Yanıtla #6 : Haziran 18, 2020, 09:16:36 ÖS »
Devrenin montajını tamamladım sayılır sadece toroidler kaldı ama nasıl yapacağım konusunda net bir bilgim yok. Kılavuzdaki bilgilere göre saracağım ama tavsiyeleriniz ve dikkat etmemi istediğiniz yerler varsa söylerseniz çok sevinirim.
Elektrik Teknikeri / Endüstriyel Otomasyoncu / Ankara / 73

Çevrimdışı WW2L

• Yönetici
  • Yeni Üye
« Yanıtla #7 : Haziran 19, 2020, 12:47:30 ÖÖ »
Mehmet bey el kitabinda yazilanlari ayni takib edin elimizden geldigince detayli yazdik sorunla karsilasacaginizi sanmiyorum. Mixer deki domuz burunlarini takarken mutlaka kontrol edip takin taktiktan sonra test etmek (AVO ile ) oldukca zor olur spirler birbirine baglaniliyor ve bazilarida topraga gidiyor o yuzden cok dikkat ve soguk lehim olmamasina da ozellikle dikkat.

Kolay gelsin.

73
Levent

Çevrimdışı mehmet

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #8 : Haziran 19, 2020, 10:14:36 ÖÖ »
Mehmet bey el kitabinda yazilanlari ayni takib edin elimizden geldigince detayli yazdik sorunla karsilasacaginizi sanmiyorum. Mixer deki domuz burunlarini takarken mutlaka kontrol edip takin taktiktan sonra test etmek (AVO ile ) oldukca zor olur spirler birbirine baglaniliyor ve bazilarida topraga gidiyor o yuzden cok dikkat ve soguk lehim olmamasina da ozellikle dikkat.

Kolay gelsin.

73
Levent

Levent hocam merhabalar,
Uyarılarınıza dikkate alacağım dün akşam yuvarlak olan toroidi sardım domuzburunlular kaldı onlatıda bu akşam sarmayı düşünüyorum. Domuzburunlar için 10 tur yazıyor el kitabında 10 tur saracağıx sanırım değil mi.

Çevrimdışı WW2L

• Yönetici
  • Yeni Üye
« Yanıtla #9 : Haziran 21, 2020, 02:06:15 ÖÖ »
Dokumanin 20 ci sayfasinda ki su nota dikkat:

NOT: FT37-43 Toroid bulunamadığı durumlarda yukarıdaki sarım ve uç çıkarmaya uygun
olarak domuzburnu olarak tabir edilen çekirdeğin iç kısmına 3 renk tel trifilar şekilde 5 tur
sarım yapılır ve PCB üzerine dikey olarak yerleştirilir.

Yanis siz trifilar olarak 5 tur saracaksiniz.

Çevrimdışı mehmet

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #10 : Haziran 22, 2020, 08:06:57 ÖS »
Teşekkür ederim hocam paylaştığınız bilgi için, iş gereği şehir dışındayım eve döner dönmez deneyeceğim.