Menu

Çalışma Masası Gereçleri – Şebeke Bağlantısı

Şebeke gerilimi ile çalışan bir devre ya da proje yaptık ve sıra geldi gerçekler  ile yüzleşmeye, yani devremizin fişini prize takmaya. Fişi prize taktığımızda ya  devremiz çalışmaya başlar ya da… Eğer profesyonel bir ortamda  çalışıyorsanız dert değil, masanızın şebeke bağlantısında mutlaka ayrı bir  sigorta vardır ve devrenizdeki bir hata bu sigortayı attıracaktır. Size kalan  ise sadece sigortayı tekrar kurmaktır. Ama evin herhangi bir odasında  köşeye sıkıştırılmış bir masa üzerinde çalışıyorsanız atan sigorta şansınız  varsa sadece bulunduğunuz odanınki olur. Yoksa evin dört bir köşesinden  feryatlar yükselir.

Kiminin televizyonu, kiminin telsiz telefonu ve bunlara ek olarak da buzdolabı ve elektrikli fırında attırdığınız sigorta yüzünden karanlığa gömülmüşlerdir.

DİKKAT ! : DEVREDE ÇANLI ŞEBEKE GERİLİMİ OLACAĞI İÇİN YAPIMI VE KULANIMI SIRASINDA ÇOK DİKKATLİ OLMALISINIZ. DEVREYİ GÜVENLİĞİNİZ İÇİN KUTUSU KAPATILMADAN ŞEBEKEYE BAĞLAMAYINIZ…..

  • Bağlantı kutumuzun çıkışına her hangi bir şey bağlamadan önce hem fişinin prizden çekili ve de devre anahtarlarının açık durumunda olduğuna emin olunuz.
  • Kutunun 3 Amper’den büyük yükler için kullanılmamasını tavsiye ederiz.

Devremiz aslında çok basit bir kaç parça malzeme ile yapılıyor, bir kutu, lehim, havya ve matkap ucu. Aslında devreyi tek bağlantı için de yapabilirsiniz ama piyasada bulduğum yaylı hoparlör klemensi dört bağlantılı olunca çift bağlantılı oluverdi birden.

si11s

Parça seçiminde dikkat edeceğiniz iki nokta 0,1 μF 400V luk kondansatör ile S1 ve S2 anahtarları. Kondansatörlerin 400 Volt ya da daha fazlası olması önemli çünkü 220 VAC altında çalışabilmeleri için en az 350 Volta dayanabilmeleri gerekli. Değeri ise 0,68 μF ile 0,1 μF arasında olmalı. Daha vüksek sığalı kondansatör Led’in daha parlak yanmasını sağlasa da bu yüksek gerilim yüzünden olacağı için Led’in ömrünü logaritmik olarak kısaltır. S1 ve S2 ye gelince mutlaka iki taraflı kontakları olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece anahtarı açtığınızda şebeke bağlantısının iki tarafı da (faz ve nötr) devreden ayrılmış olur.

Kullanılan parçalar;

  • 3 adet Led, LED1, LED2, LED3
  • 3 adet 1 kΩ 1/4 Watt, R1, R2, R3
  • 3 adet 1N4004 diyot, D1, D2, D3
  • 3 adet 0,1 μF 400V, C1, C2, C3
  • 2 adet iki taraflı açma kapama anahtarı 220V 5A, plastik, S1, S2
  • 2 adet sigorta yuvası
  • 2 adet 5A cam sigorta S1, S2
  • ABS kutu
  • Yaylı hoparlör klemensi
  • 0,75 çiftli elektrik kablosu ve fiş

İşe ilk önce kutumuzun üzerindeki delikleri açmakla başlıyoruz. Sigorta yuvasının delikleri, anahtarların delikleri ve ledlerin delikleri. Ardından yan yüzünde yaylı hoparlör klemensi için gerekli delikleri açıyoruz. Bunları hangi şekil ve boyutlarda açacağınız alacağınız parçaların boyutlarına bağlı olduğu için burada detaya girmeyecegim. Sadece ilk delikleri açtıktan sonra havya ile delikleri büyüttüm ve ince eğe ile son düzeltmelerden sonra parçaları yerleştirdim.

si04s

si02s

Ardından da parçaları kendi tellerini kullanarak birbirlerine lehimledim. Burada dikkat etmeniz gereken nokta tellerin, kısa devre yada gerilim atlamasını önlemek için, birbirilerine yakın olmaması.

si01s

Sonunda da elektrik kablosu ve fişini bağlayıp anahtarları açık duruma getirip kutumuzun fişini prize takıyoruz. Bütün bağlantılar doğru ise ilk önce Led1 yanacaktır. Ardından sıra ile S1 ve S2’yi kapalı duruma getirip Led2 ve Led3’ün yandığını görmeliyiz.

Devremize bağladığımız yükler her hangi bir nedenle sigortanın atmasına neden olursa o bağlantının Led’i sönecektir.

 

Beğen  3
Önceki Yazı
Sonraki Yazı
Yazar

N4MNS çağrı işaretli radyo amatörü ve Amatör Teknik yazarı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir